Profesorul universitar Gheorghe Popovici a reușit să strângă într-un ghid turistic intitulat „Banatul Montan” cele mai frumoase legende, obiective turistice și întâmplări istorice din zonă. Astfel, în cercetările sale a dat peste povestea de viață a copilului-soldat Peter Pan.
Dacă până acum copiii îl cunoșteau pe Peter Pan din povestea cu băiatul ce refuza să crească și reușea să zboare în ținuturi de poveste, în cartea „Banatul Montan” au ocazia să se familiarizeze cu alt Peter Pan, cel real, care a trăit la Rusca Montană.
Profesorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița a reușit să descopere asemănările între soldatul Peter Pan din Rusca Montană și copilul năzdrăvan din povestea lui James Mathew Barrie. Faptul că cei doi au același nume nu mai pare o coincidență. Peter Pan din Rusca Montană a fost un copil crescut de o mamă singură, care a fost nevoit să lucreze la cariera de marmură încă de la 14 ani. Peter Pan ajunge să lupte în Primul Război Mondial, unde își găsește și sfârșitul la doar 21 de ani. Corpul său este îngropat pe Vârful Grappa, din Italia, alături de alți peste 20 de mii de soldați. Peter Pan din poveste este băiatul care se luptă cu maturitatea și refuză să renunțe la copilărie și la imaginația bogată din timpul copilăriei. „O coincidență care îi leagă pe cei doi Peter Pan este cuvântul „grappa”, care derivă din goticul „krappa”, a cărui semnificație în engleză este Hook. În timp ce imaginarul Peter Pan din poveste lupta împotriva Căpitanului Hook, Peter Pan, copilul-soldat roman, a luptat pe Monte Grappa”, povestește Gheorghe Popovici în cartea sa.
Mai mult decât atât, dacă Peter Pan din poveste avea ca prietenă nedespărțită o capră, soldatul Peter Pan a murit în luptă pe vârful la poalele căruia se afla Valle delle Capre (Valea Caprelor), locul unde și astăzi mai răsună clopotul caprelor, Clopoțel fiind zâna din povestea Peter Pan ce era îndrăgostită de acesta.
Coincidențe sau nu, Peter Pan cărășean nu este doar un personaj dintr-o poveste, ci a trăit în Rusca Montană. Drept dovadă stau și Piața Monte Grappa și Strada Peter Pan din localitate care duce și astăzi la casa soldatului.
Foto: imagensface.com
Primăria Municipiului Reșița al proiectului Modernizare Alee Parc Carășana si Parcare str.Libertății, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenției pentru Protecția Mediului Caras-Severin, în...
„Mă bucur că Ciucă, Bode, Bogdan și Flutur au înțeles să facă un pas în spate”
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281