Persoanele imunocompromise se pot vaccina cu doza a treia la 28 de zile de la rapel, în baza unei recomandări medicale

doza 3
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 se poate administra la cel puțin 28 de zile de la doza a doua, în cazul persoanelor sever imunodeprimate. Este însă nevoie de recomandare medicală.

Autoritățile au transmis că, în cazul persoanelor sever imunocompromise cu vârsta de peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și maxim de patru luni de la rapel. Aceasta se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

Pentru vaccinul Pfizer schema de vaccinare primară, care include trei doze, presupune administrarea rapelului la interval de 21 de zile de la prima doză, iar doza a treia la interval de minim 28 de zile de la doza a doua. Iar pentru vaccinul Moderna presupune administrarea dozei a doua la interval de 28 de zile de la prima doză, iar doza a treia, la interval de minim 28 de zile de la rapel.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu trei doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma națională de programare a vaccinării. Dacă se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare, doza a treia va fi administrată în baza medicului curant sau a medicului de familie.

Din categoria persoanelor considerate sever imunocompromise fac parte: pacienți oncologici cu tumori maligne solide și hematologice în tratament activ precum chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară sau biologică și alți agenți biologici care sunt clasificați ca imunosupresori sau imunomodulatori, pacienți oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior, pacienți post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor, pacienții cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor sau cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe primare congenitale precum sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich și dobândite, respectiv pacienți cu infecție HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA cu sau fără tratament antiretroviral.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/