Senatorul cărășean Ionuț Chisăliță, cunoscut ca fiind un apărător al persoanelor cu handicap, a făcut o nouă interpelare. De această dată, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Anomaliile cerute persoanelor cu un grad de handicap permanent trebuie îndreptate.
Ionuț Chisăliță, senator PSD de Caraș-Severin, a transmis o interpelare ministrului Marius Budăi, încă în funcție la data redactării documentului, prin care solicită revizuirea unor nedreptăți ce se fac persoanelor cu handicap grav permanent. Parlamentarul atrage atenția asupra faptului că „legea (…) prezintă uneori paradoxuri care ne lasă absolut perplecși”.
„În România trăiesc mii de copii ce prezintă un grad de handicap grav permanent, fiind încadrați prin certificare într-o condiție definitivă și ale căror posibilități de dezvoltare și de încadrare socio-profesionale sunt tragic de reduse. Ajunși la vârsta maturității, acești copii deveniți adulți care fie nu pot munci, fie cu greu își găsesc un loc de muncă, se văd nevoiți să apeleze la sistemul de pensie aferent. Iar de aici, stimate domnule Ministru, începe paradoxul…”, spune Ionuț Chisăliță.
Social-democratul atrage atenția că, pentru a putea beneficia de pensie, persoanele cu handicap trebuie să prezinte experiența și perioada de muncă prestată. Asta deși afecțiunea de care suferă nu le permite, celor mai mulți, să muncească.
„Ce le rămâne acestor persoane? Să cotizeze la sistemul de asigurări de stat pentru a beneficia de o sumă decentă care să le permită un trai decent? Să se angajeze fictiv la o firmă bucuroasă pentru deducerile care i se fac datorită unor asemenea angajări și să încalce legea? Să își vindece ca prin minune dizabilitatea? Sau să fie condamnați în continuare la o viață și așa plină de restricții?”, sunt întrebările la care Ionuț Chisăliță încă așteaptă un răspuns, în urma interpelării transmise Ministerului Muncii și Protecției Sociale în 28 octombrie.
Parlamentarul PSD atrage atenția și asupra unei alte probleme intens discutată la nivel național. Persoanele cu un grad de handicap permanent sunt chemate periodic la control, o solicitare cel puțin aberantă. Ionuț Chisăliță amintește că s-a încercat în luna martie îndreptarea acestei anomalii prin introducerea unui certificat permanent, însă lucrurile au stagnat. Prin acest document, aceste persoane aveau posibilitatea să se prezinte voluntar la comisia de reevaluare în funcție de agravarea sau nu a situației pentru a solicita o reevaluare pentru un grad de încadrare superior sau acordarea unui însoțitor.
Ionuț Chisăliță solicită comunicarea stadiului acestui proiect și eventualele căi prin care demersurile în acest sens ar putea fi sprijinite.