Comisia juridică a Camerei Deputaților a făcut primul pas spre abrogarea recursului compensatoriu

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, raportul favorabil pe proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu. Acesta prevede că persoanele deținute în condiții improprii beneficiază de recursul compensatoriu pentru perioada executată din data de 24 iulie 2012 până la momentul abrogării.

În proiectul pentru abrogarea recursului compensatoriu, deputații PNL și USR au introdus un amendament care menționează perioada pentru care persoanele deținute în condiții improprii beneficiază de măsurile compensatorii. Astfel, recursul compensatoriu se aplică pentru perioada executată de la 24 iulie 2012 până la intrarea în vigoare a legii de abrogare.

Deputatul de Caraș-Severin, Valeria Schelean-Șomfelean, membră a Comisiei juridice, aduce lămuriri cu privire la viitorul acestui recurs compensatoriu. „Prezent la dezbateri, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a subliniat faptul că poziția Guvernului României este de a susține acest demers, precum și că această abrogare a legii recursului compensatoriu trebuie realizată tot prin intermediul unui proiect legislativ, iar nu prin ordonanță de urgență. De asemenea, ministrul Justiției a precizat faptul că, în vizita pe care o va întreprinde la CEDO, va explica și la nivel european necesitatea abrogării acestui act normativ, precum și că va discuta cu privire la măsurile pe care Guvernul României urmează a le întreprinde pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare”.

Dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaților și promulgat de președinte, se va reveni la forma anterioară a legii.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.