Perioada de valabilitate, extinsă pentru aproximativ 1.6 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

campanie vaccinare

Perioada de valabilitate a serului Moderna, produs din data de 8 decembrie a fost extinsă de la șapte, la nouă luni. De asemenea, a fost autorizată și extinderea retroactivă a perioadei de valabilitate pentru loturile care au fost produse până la această dată.

Este vorba despre aproximativ 1.6 milioane de doze de vaccin Moderna, dar care nu se vor eticheta din nou, ci se vor face modificări în registrul electronic, dar și pe adeverința de vaccinare.

„Vaccinul de la Moderna va avea o perioadă de valabilitate de la șapte, la nouă luni, în aceleași condiții de depozitare, la o temperatură de – 20 de grade, pentru toate loturile care se vor produce din 8 decembrie înainte. Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat și extinderea retroactivă a perioadei de valabilitate pentru loturile care au fost produse până la data de 8 decembrie, dar care au fost stocate în permanență la o temperatură care să nu depășească -20 de grade. În România sunt 1. 6 milioane de doze care se vor supune acestei reglementari de extindere a perioadei de valabilitate. Menționez că aceste loturi de vaccin au deja data de valabilitate inscripționată în asa fel încât această extensie a perioadei de valabilitate nu se va regăsi înscrisă pe flacon. Acest lucru nu se poate realiza din punct de vedere tehnic pentru că asta ar însemna o întrerupere a lanțului de frig. Aceste modificări ale perioadelor de valabilitate vor fi efectuate în registrul electronic și pe adeverința de vaccinare, unde se va regăsi data corectă”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

De asemenea, în România au ajuns, la mijlocul lunii decembrie, 31.200 de doze de vaccin Astra Zeneca.

„Ele au fost deja distribuite până în 16 decembrie, în toate centrele regionale de depozitare. Astfel, centrele de vaccinare se aprovizionează prin intermediul direcțiilor de sănătate publică pentru a da posibilitatea celor care din 1 noiembrie și până astăzi au programare pentru prima sau a doua doză. Este permisă schimbarea vaccinului la doza doi atunci când un vaccin pe bază de vector viral s-a administrat la prima doză. Vorbim de scheme de vaccinare heterologe”, a mai spus președintele CNCAV.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/