Valeriu Gheorghiță: „Ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri în următoarea perioadă”

doctor applying a medicine during inhalation to senior man suffering from lung disease. covid 19 or coronavirus treatment. doctor's home visiting during the quarantine
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Varianta Omicron se răspândește tot mai mult în Europa, iar din datele existente este mult mai contagioasă. Și România se va confrunta cu valul cinci mai ales că rata de vaccinare nu ajunge nici măcar la 50%.

Țările cele mai bine protejate în fața următorului val sunt cele cu rată crescută de vaccinare, spune Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

„Eu pot să vă spun, uitându-mă la situația epidemiologică din țările vest-europene, în mod deosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, dar și în celelalte țări limitrofe. Există o creștere exponențială a numărului de cazuri, din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron. Care are o transmisibilitate categoric mult mai mare și care este explicată de cel puțin doi factori și anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun. Fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Sunt deja date care sugerează și transmiterea prin aerosoli, nu numai prin picături din secreții respiratorii ceea ce o face mult mai contagioasă în spații închise mai ales, slav ventilate. Este foarte important acest lucru. Țările cele mai bine protejate în fața unui val generat de varianta Omicron vor fi acele țări cu rate crescute de vaccinare și de administrare a dozei booster”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Medicul este de părere că în următoarea perioadă și în România va crește numărul de cazuri.

publicitate ziar expresb 1000x100

„La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca cel puțin în zonele cu densitate populațională mare să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus. Tocmai de aceea este importantă protecția în fața acestei variante Omicron în sensul în care datorita noastră este să limităm răspândirea acestei infecții. Trebuie să fim foarte precauți. Sunt măsuri care practic vor întârzia răspândirea infecției, dar ne așteptăm evident la o creștere a numărului de cazuri în următoarea perioadă”, a mai spus Gheorghiță.

Astfel, sfatul specialiștilor pentru oameni este să se bucure te timpul liber alături de cei dragi în perioada sărbătorilor de iarnă, dar doar cu respectarea măsurilor de protecție.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/