Conform legislației în vigoare, rasele de câini considerate agresive, cum sunt Pitbullul, Amstafful sau Rottweilerul, trebuie înregistrate la Inspectoratul de Poliție și la Asociația Chinologică de pe raza județului. Acești câini sunt o amenințare în plus pe stradă, dacă nu sunt respectate toate prevederile legale.
Cărășenii sunt disciplinați când vine vorba despre siguranța celuilalt. În Caraș-Severin există 460 astfel de câini considerați periculoși, înregistrați, așa cum prevede legea, atât la Asociația Chinologică din județ, cât și la Inspectoratul de Poliție Județean. „În evidența Asociației Chinologice există în momentul de față înregistrat un număr de 460 câini periculoși din categoria I și II”, a declarat pentru Express de Banat Florin Demetrovici, președintele asociației.
Pericolul este real în cazul acestor rase de câini, agresivitatea fiind o trăsătură de caracter dominantă. Tocmai de aceea, stăpânul acestei rase trebuie să aibă peste 18 ani și să fie fără condamnare anterioară ca să poată plimba câinele pe stradă. „Aceste măsuri sunt normale pentru rasele periculoase. Le recomand stăpânilor să respecte legislația, pentru că este obligativitate”, precizează Emanoil Sinculeț, medic veterinar în Reșița.
Cei care doresc să își cumpere o astfel de rasă se consultă cu un medic veterinar înainte de a-l face membru de familie, atât din cauza renumelui, cât și ca să aibă la cunoștință ce presupune îngrijirea unui cățel din această categorie periculoasă. „Sunt mulți care apelează la mine înainte să-și achiziționeze un astfel de câine, iar eu le fac cunoscute toate prevederile legale”, mai adaugă medicul veterinar Emanoil Sinculeț.
Foto: mytex.ro