Pericol?! Praful a depășit în unele zone ale Timișoarei nivelul maxim admis. Ce spune Agenția de Mediu despre marii poluatori?

Este aerul din Timișoara curat? Nu la modul ideal, dar încă în standardele minime admise. Reprezentanții Agenției Pentru Protecția Mediului Timiș au înregistrat momente în care numărul de particule de praf din aer (PM10) a fost depășit la unele dintre stațiile de monitorizare din oraș. Despre poluarea industrială reprezentanții instituției spun că nu se înregistrează depășiri ale normelor legale.

Primarul Nicolae Robu a declarat recent că aerul din Timișoara este considerat sănătos „la limită” de un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Prefectul Eva Andreaș a întrebat la Colegiul Prefectural din iulie care e situație concretă, iar Doina Marin, de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, a punctat că au fost înregistrate depășiri. „Primăria trebuie să realizeze un plan de calitate a aerului. La stația din Calea Șagului avem până în prezent șase depășiri. La stația 2, din curtea Liceului Carmen Sylva avem 9 depășiri, la stația 3 nu avem depășiri, la stația 5 din Calea Aradului avem 8 depășiri.”, a precizat Doina Marin. Depășiri s-au înregistrat și la stația de la Moravița, mai precis, 5.

Teoretic, fabricile din oraș nu poluează

Prefectul Eva Andreaș a întrebat și despre „marii poluatori”, în speță fabricile de detergent și de cauciucuri despre care locuitorii orașului se plâng, mai ales din pricina mirosului puternic din aer, în anumite momente ale zilei. Reprezentanta ANPM a precizat că fabricile își monitorizează singure nivelul de poluare și că sunt obligate să anunțe orice depășire. „În general, activitățile economice toate se desfășoară cu autorizație de mediu, care stabilește valorile de emisii din atmosferă. Nu s-au înregistrat de la începutul anului și până în prezent depășiri sau evenimente de nerespectare. Ei au obligația să anunțe imediat ce înregistrează depășiri ale acestor valori. Ei monitorizează.”, a precizat Doina Marin, cu referire la fabrici.