Pensii speciale pentru primarul Nelu Popa şi fostul viceprimar Ioan Crina? Senatorul Ionuţ Chisăliţă nu spune nu!

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene ar putea beneficia de pensii speciale, dacă un proiect de modificare a Statutului aleșilor locali, depus în 12 martie de 21 de parlamentari PSD, UDMR, PNL şi PMP, va fi adoptat de Legislativ.

Denumite indemnizații, pensiile speciale ar fi suportate, potrivit proiectului, din bugetele locale ale primăriilor sau consiliilor județene. O încercare de adoptare a unui proiect legislativ similar a existat şi în 2016, dar iniţiativa parlamentară a fost stopată de Curtea Constituțională, sesizată de Guvernul Cioloș.

Potrivit romaniacurata.ro, unul dintre inițiatorii proiectului, deputalul liberal Corneliu Olar, a declarat că atât el, cât și ceilalți deputați PNL își retrag semnătura de pe proiectul de lege, dorind însă să susțină și să voteze în continuare proiectul de modificare a Statutului aleșilor locali. „Proiectul va rămâne în Parlament, se va dezbate (…). În plen, eu ca persoană voi vota «pentru». Ca deputat, dar am și eu dreptul la o opțiune personală. Chiar dacă contravine (unei decizii a conducerii PNL – n.r.), nu mă lasă sufletul să fiu împotriva aleșilor locali”, a spus liberalul Olar.

În tabăra cealaltă, întrebat de jurnaliști dacă proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleșii locali este asumat de partid, președintele PSD Liviu Dragnea a răspuns: „Când o să-l văd, o să vă răspund, deocamdată nu-l știu”.

Cât şi câţi

Noul proiect prevede ca, de la 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care îndeplinesc condițiile pentru pensionare să beneficieze, la încetarea mandatului, de o indemnizație pentru limită de vârstă, în cazul în care nu sunt realeși pentru un nou mandat, potrivit România Curată.

Indemnizația pentru limită de vârstă ar urma să poată fi cumulată cu „orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”, precum și cu „orice alte venituri realizate”. Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă ar urma să se calculeze ca „produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată” și s-ar acorda în limita a trei mandate complete. Evident, cuantumul s-ar actualiza „ori de câte ori se manjorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată”.

Proiectul mai prevede că nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă aleșii locali care au fost condamnați definitiv pentru comiterea unei infracțiuni de corupție, dacă infracțiunea a fost fost comisă în calitate de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de consiliu județean.

La nivel naţional, se estimează că ar urma să beneficieze de pensii speciale cel puțin 16.300 de foști și actuali aleși locali, dintre care circa 350 din Caraş-Severin.

„Fără ipocrizii politice!“

Am încercat să aflăm părerea unor parlamentari de Caraş-Severin cu privire la acest proiect de act normativ. Singurul care şi-a arătat ieri disponibilitatea de a răspunde provocării noastre a fost senatorul PSD Ionuţ Chisăliţă.

„Nu cunosc proiectul de lege pentru a putea exprima un punct de vedere pertinent! La acest moment cred că ar trebui să ne axăm pe principalele priorități ale programului de guvernare, pentru ca fiecare român să poată avea în România, într-un timp relativ scurt, un trai decent, comparabil cu cel al statelor dezvoltate din UE! Pe de altă parte, la un moment dat va trebui să abordăm, cu calm și fără ipocrizii politice, și acest aspect: aleșii locali primesc indemnizație, ceea ce le afectează cuantumul pensiei! Gândiţi-vă la un primar care are, să spunem, patru mandate. Pensia pe care o va primi este foarte mică! Or, această situaţie trebuie reglementată! Nu știu cum abordează acest aspect proiectul la care faceți referire, deci voi putea spune mai multe în momentul în care o să-l pot citi“, ne-a declarat senatorul Ionuţ Chisăliţă.

Vom reveni asupra acestui subiect şi cu punctele de vedere ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, ale primarilor de municipii Nelu Popa şi Felix Borcean, dar şi ale unor primari de oraşe şi comune din Caraş-Severin, cu atât mai mult cu cât fondurile necesare acordării acestor pensii speciale vor trebui suportate din bugetele locale. Nişte bugete şi-aşa secătuite, după aşa-zisa revoluţie fiscală inventată de actuala guvernare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/