Pelerinajul de Florii se suspendă! Slujbe fără credincioşi, spovedanie la domiciliu. Cum vor putea primi credincioşii Lumina?

Patriarhia Română a anunţat îndrumările în ceea ce priveşte slujbele de Florii, din Săptămâna Mare şi de Paşte. Acestea vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitori bisericeşti, fără participarea credincioşilor.

Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită acest lucru. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie. În săptămâna Sfintelor Pătimiri nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, paştile vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.

Pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşte. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.”, transmit reprezentanţii Patriarhiei Române.

Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009 privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boalăSfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Rânduielile liturgice nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare, seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor.

De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea: «Veniți de primiți Lumină!» şi cântarea: «Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule», se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea «Slavă Sfintei…», după care clericii vor cânta de trei ori troparul «Hristos a înviat!», se va porni spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal «Hristos a înviat!» și răspunsul «Adevărat a înviat!», fără a deranja alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.”, transmit reprezentanţii Patriarhiei Române.

În prima zi de Paşte, începând cu ora 6.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi paştile, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşte. Tot în prima zi de Paşte, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere” se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor.