În urma demersului mai multor organizații de mediu din Banat, pădurea de lângă Prisăcina este salvată, la fel și cea de lângă Scărișoara, amândouă în arealul Ocolului Silvic Băile Herculane.
În urma vizitei în teren efectuată împreună cu factorii responsabili, Garda Forestieră a decis împreună cu administratorul sistarea și reanalizarea oportunității intervențiilor silviculturale, având în vedere faptul că întreaga unitate de producție Băile Herculane protejează apele termale care alimentează stațiunea din aval, urmând ca eventual volumele de lemn care se vor extrage până la stabilirea unor noi soluții să asigure necesarul de lemn de foc al locuitorilor din zonă.
Inițiativa aparține, încă din luna mai a acestui an, mai multor organizații de mediu, la care s-au alăturat sătenii, preotul și pădurarul satului Prisăcina, comuna Cornereva. Prin sesizarea depusă la Garda Forestieră Timișoara, ei au reușit să oprească tăierea a 800 de fagi din jurul satului Prisăcina, o localitate cu 26 de familii.
Petiția, în care se precizează că pădurea de fagi nu a fost exploatată niciodată, a strâns peste 11.000 de semnături, ne-a informat Alin Ciprian Ciulă, președintele Asociației Altitudine, filiala Banat.
„În momentul de față, nu există un drum, localnicii se deplasează pe niște poteci, cu calul, dacă s-ar fi băgat acolo buldozere și taf-uri, s-ar fi distrus nu doar frumusețea zonei, ci și autenticitatea ei. Zona face parte dintr-un parc național, are o valoare deosebită, nu putem chiar așa să permitem alterarea unor lucruri frumoase pe considerente economice”, a explicat Alin Ciulă.
Reprezentantul Asociației Altitudine a solicitat Administrației Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei includerea acestor păduri din Ocolul Silvic Băile Herculane în catalogul național al pădurilor virgine, iar întregul bazinet hidrografic să fie cuprins în zona de protecție integrală a Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei, însă Garda Forestieră Timișoara consideră că acestea nu întrunesc condițiile necesare.