UPDATE. Peisaj dezolant la Moldova Nouă! Soarta unui bloc-fantomă, în mâinile consilierilor locali!

Un bloc din Moldova Nouă creează imaginea unui oraș părăsit. O expertiză efectuată recent arată că singura variantă pentru construcția în cauză este demolarea. Primarul Adrian Torma spune că a găsit și fondurile necesare pentru a transforma ulterior zona într-un parc, singura piedică fiind pusă de consilierii locali.

La început de mandat, Adrian Torma vedea în blocul 34 de lângă piața din Moldova Nouă o potențială construcție pentru crearea de noi locuințe sociale. Numai că, după analizarea situației și efectuarea unei expertize, a ajuns la concluzia că singura variantă este demolarea.

„Pentru blocul 34, una dintre marile rușini ale orașului nostru, am căutat soluții. Am plătit din bani publici o expertiză care ne-a arătat că acest bloc trebuie demolat. Eu am avut o discuție cu reprezentantul ANL care a spus «Nu vom finanța niciodată refacerea acestui bloc noi, pentru că trebuie o suprastructură pentru întărire, etajul 3 și 4 arată foarte rău. Singura dumneavoastră șansă este să îl dărâmați, dacă expertiza spune asta, sau să găsiți altă variantă de finanțare»”, susține primarul Adrian Torma.

Singura variantă identificată de administrația orașului a fost găsită prin Programul Operațional Regional. Potrivit lui Torma, Primăria ar putea obține finanțare pentru zone degradate în vederea construirii unui parc. Iar dacă expertiza efectuată arată că blocul nu mai respectă normele actuale în construcții și trebuie demolat, posibilitatea de a crea un parc pare singura viabilă.

Primarul Adrian Torma spune că a încercat să caute înțelegere la consilierii locali PSD în vederea aprobării unei hotărâri de Consiliu în acest sens, ținând cont că proiectul are nevoie de votul a două treimi din aleși pentru a trece, însă social-democrații ar fi absentat de la ședință. Așa că edilul-șef a mai programat o întrunire în această dimineață, de la ora 9.00, sperând ca aleșii să înțeleagă necesitatea aprobării acestui proiect.
1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

În ceea ce îi privește pe oamenii care locuiesc în prezent în blocul 34, edilul-șef din Clisură spune că vor fi despăgubiți. „Am purtat o discuție cu proprietarii. Vrem să despăgubim toți proprietarii, sumele sunt discutate în mare parte cu cei care au apartamente în blocul 34. Toată lumea va fi despăgubită. Dacă blocul 34 nu se poate finanța, să știți că e din cauza consilierilor care nu au avut un interes să rezolvăm această problemă”.

Termenul limită pentru depunerea acestui proiect în vederea accesării de fonduri europene este 28 decembrie.

Ora 14.30

Proiectul de hotărâre inclus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi nu a putut trece. Și asta pentru că doar 14 consilieri locali au fost prezenți, iar 5 dintre ei s-au abținut de la vot, fiind vorba aici despre membrii PSD și ai Partidului Verde.

banner maxagro