Marilen Pirtea vrea pedepse ca în Italia! Deputatul spune că este nevoie de decizii urgente pentru a combate violențele și fenomenul infracțional din ultimul timp. Liberalul aduce în discuție situația spargerilor de imobile și comentează că persoanele tâlhărite și amenințate cu arma în propriul imobil au nevoie de modificări legislative care să le protejeze.
Violențele petrecute în ultimul timp i-au atras atenția deputatului Marilen Pritea. Liberalul dă Italia drept exemplu pentru combaterea infracționalității prin înăsprirea pedepselor și sancțiunilor contravenționale. Pirtea crede că România trebuie să urmeze modelul italienilor pentru a preveni o explozie a infracționalității. „Avem și un exemplu semnificativ din Italia, care demonstrează cum se poate interveni fără ezitare. Este vorba de Legea autoapărării pe timp de noapte, pentru atacuri desfășurate la domiciliu, adoptată recent de Italia. Exemplul poate fi considerat un caz de bună practică, în privința măsurilor imediate ce pot fi adoptate pentru a obține scăderea infracțiunilor împotriva bunurilor și persoanelor aflate la domiciliu, desfășurate mai ales pe timpul nopții. În Italia, țară puternic afectată de pandemia coronavirusului, înăsprirea pedepselor și amenzilor pentru astfel de furturi și violențe specifice a condus rapid la o scădere cu 20% a numărului acestor infracțiuni. Pentru a preîntâmpina o explozie a infracționalității în această perioadă, oricum dificilă, oamenii așteaptă măsuri imediate, o bună organizare a structurilor de ordine publică, dar și noi prevederi legale, prin care să fie majorate pedepsele și amenzile pentru aceste infracțiuni periculoase”, a precizat Marilen Pirtea.
Vicepreședintele Camerei Deputaților argumentează că tâlhăriile care se desfășoară în domiciliul victimei trebuie combătute prin majorarea pedepselor. Prin adoptarea schimbărilor legislative, Marilen Pirtea spune că protecția cetățenilor și a patrimoniului este întărită. „Obiectivul principal în cazul majorării pedepselor și amenzilor pentru infracțiunile desfășurate în domiciliile oamenilor, pe timpul nopții, este întărirea protecției persoanelor ce devin victime ale violării domiciliului, dar și pentru protecția suplimentară a integrității patrimoniilor. În această perioadă a devenit oportun să ne gândim la majorări ale pedepselor și amenzilor în cazul infracțiunilor desfășurate prin violență în domiciliile românilor, prin amenințarea folosirii armelor sau a altor mijloace de constrângere fizică”, a transmis deputatul.
Legile cu privire la dreptul la autoapărare în cazul furturilor din domiciliu au fost intens discutate în Italia încă de anul trecut. Senatul italian a modificat legislația privind uzul armelor de foc, prin care se cerea dovada amenințării fizice pe care intrusul o reprezenta pentru proprietarul imobilului. Totodată, legea oferă consiliere legală pentru persoanele care ucid sau rănesc un intrus în autoapărare, în timp ce pedepsele pentru furt și tâlhărie sunt înăsprite.