Plasma persoanelor vindecate de COVID-19, tratament pentru pacienții aflați în stare critică! Colectarea va fi făcută și la Timișoara

Ministerul Sănătății a publicat metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donatorii vindecați de COVID-19. Plasma îi va ajuta pe pacienții aflați în stare critică, iar timișorenii pot veni în ajutorul acestor oameni, pentru că și în orașul de pe Bega va fi pus în funcțiune un aparat de plasmafereză.

Potențiali donatori sunt chiar pacienții care au trecut deja prin boala COVID-19 și au fost considerați oficial vindecați. Potrivit documentului, donarea de plasmă este voluntară și neremunerată, la fel ca în cazul donării de sânge. Selectarea celor care vor să doneze va fi făcută de către Centrele de Transfuzie Sanguină care vor încheia protocoale cu spitalele destinate bolnavilor COVID-19. Centrele vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare, dar la rândul lor, pacienții vindecați pot anunța faptul că vor să doneze.

În acest moment, în România, există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus. Ele se află în București, Iași și Timișoara. Plasma, obținută printr-o procedură numită plasmafereză, va fi împărțită în unități separate care se vor congela rapid, se vor stoca în spații dedicate la o temperatură adecvată.

„Dacă în Centrul de Transfuzie Sanguină nu este posibilă recoltarea plasmei prin afereză sau donatorul nu se califică pentru procedura de afereză din punct de vedere al abordului venos, se va recolta sânge total și se va prepara plasma proaspăt congelată și concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspăt congelate din sânge total din Centrul de Transfuzie Sanguină. Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare conform legislației în vigoare și algoritmului de testare elaborat de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge și componentelor sanguine”, se arată în metodologia transmisă de Ministerului Sănătății.

Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare pentru virusurile transmisibile prin sânge precum HIV, HBV, HCV, iar în cazul donatorilor cu antecedente de transfuzie sanguină și al femeilor care au fost însărcinate se va efectua testarea anticorpilor anti-HLA, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecție.

„În urma testelor efectuate, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelate, pentru distribuție și administrare experimentală pentru pacienți COVID-19. Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către Centrele de Transfuzie Sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru. Plasma se va administra doar pacienților critici infectați, confirmați cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat”, se mai arată în metodologie.

Tratamentul cu plasmă donată va fi făcut în cazul pacienților care:

  • se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin Ordin al ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de ATI;
  • prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe sau a unor infiltrate pulmonare (>50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat;
  • sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).