Tăieri ilegale de arbori, stopate pe malul românesc

Ancheta declanșată de autoritățile din Caraș-Severin a stopat defrișările ilegale de pe malul românesc al Nerei, potrivit oficialilor care conduc GEC Nera. Acum, singurele probleme care au mai rămas sunt pe malul sârbesc, unde tăierile ilegale iau amploare.

GEC Nera în colaborare cu Asociatia Aurora din Bela Crkva ( Serbia ) au scris împreună un proiect care vizează monitorizarea mediului în zona de frontiera a râului Nera. La finele anului trecut, voluntarii au identificat, atât pe malul românesc cât si pe cel sârbesc, zone masive în care s-au facut taieri ilegale care nu respecta legea și care afecteaza ecosistemul transfrontalier comun al râului Nera. „GEC Nera si Asociatia Aurora au sesizat autoritatile din România si Serbia privind aceste activitati ilegale, însa reactia autoritatilor din cele doua tari a fost diferita. În timp ce în România a fost demarata o ancheta a Inspectoratului de regim silvic, Primariei Socol si Politiei de frontiera care a fost monitorizata de prefectul judetului Gheorghe Octavian Tunea si care s-a soldat cu un dosar de cercetare penala privind cautarea si pedepsirea faptasilor, în Serbia Politia si autoritatile de regim silvic sunt înca în disputa daca s-a produs sau nu un prejudiciu mediului din zona în timp ce pe malul sârbesc farmecul luncii râului Nera dispare încet în sunet de drujbe”, a spus Doina Mărgineanu, consilier pentru relații publice.

Semnal de alarmă la defrișările ilegale
Mai mult, voluntarii susțin că ar avea informatii clare că unii cetateni din Serbia au trecut granita și au taiat arbori de pe teritoriul României, sub pretextul ca terenurile respective au apartinut familiilor lor pâna dupa primul razboi mondial, când a fost trasata granita dintre România si Serbia. Voluntarii trag cu această ocazie încă un semnal de alarmă, cu privire la ceea ce se întâmplă pe malul râului. „Este necesar ca acest aspect sa fie aprofundat de catre comisia mixta româno – sârba privind apele de frontiera iar problema sa fie preluata spre rezolvare de catre sefii diplomatiilor din cele 2 tari, aceasta pâna a nu se ajunge în situatia ca si Nera sa devina un râu pustiu de vegetatie si de cântecul pasarilor ca dealtfel multe râuri din pusta Banatului”, a adăugat consilierul de imagine al GEC Nera.