Unde poate ateriza elicopterul SMURD la Caransebeș pentru a prelua un bolnav în stare critică? Pe heliportul improvizat din spatele Spitalului Municipal de Urgență? Pe aeroportul din Caransebeș, care se află în apropierea spitalului? Oricare ar fi soluția ideală, în continuare se recurge la improvizații.
Deși resurse ar exista, interesul este minim pentru realizarea unui heliport în bune condiții la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș. Exemplul clar este cazul pacientului care a fost transportat săptămâna trecută pe Aeroportul din Caransebeș pentru a fi preluat de elicopterul SMURD, în loc să fie adus pe heliportul din spatele spitalului. De ce? Pentru că zona este înconjurată de copaci și vegetație uscată care nu a mai fost tăiată de ceva vreme. Problema nu ar fi, până la urmă, nici vegetația uscată, problema este zona de acces, un drum agricol prin spatele spitalului până la heliport, respectiv o cărare îngustă, dacă pacientul este transportat cu targa de 4-5 oameni.
„Eu de când sunt manager știu că pacientul este dus la Serviciul de Urgențe, atunci când este internat pe Terapie Intensivă, sau când ajunge la Urgențe, în urma unui accident, și de aici este chemată ambulanța, care transportă pacientul aflat în stare critică în spatele spitalului, la zona unde ajunge elicopterul SMURD. O să mă interesez să văd cum este zona amenajată, dar deocamdată altă posibilitate nu avem”, ne-a precizat directorul Spitalului Municipal, Ionuț Mihăilică.
Varianta optimă pentru un heliport ar fi pe Aeroportul Caransebeș, susține Doru Bălășoiu, cel care a prezentat și o documentație către angajați ai spitalului, responsabili de infrastructură. Pe aeroport elicopterul ar putea ateriza și pe timp de noapte, dacă pentru siguranța și securitatea zborului zona Unității Speciale de Aviație ar fi dotată cu minimum de condiții, adică o platformă balizată pe una dintre pistele de aterizare. Menționăm că ambulanța ar parcurge distanța între spital și aeroport în maxim 3 minute.