Cărășenii, victime ale sistemului! Nopți în aer liber, la coada umilinței! [FOTO/VIDEO]

Oameni care dorm noaptea pe jos sau în mașină, cozi de zeci de persoane și nervi întinși la maximum. Asta e umilința la care sunt supuși cărășenii, și ei victime ale sistemului românesc aflat mereu în imposibilitatea de a prevedea problemele.

La fel ca în țară, și în Caraș-Severin oamenii care au nevoie de pașaport în această perioadă trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Perioada concediilor, suprapusă numărului mic de angajați din sistem duce la cozi imense la care oamenii se pun chiar și cu 13 ore înainte de deschiderea ghișeelor. Programările online funcționează, dar în august nu mai există niciun loc liber. Având în vedere numărul mare de cereri, pe lângă oamenii care și-au făcut rezervare (circa 48 de oameni/zi), Prefectura a decis să mai primească zilnic 60 de persoane, așa că, spune prefectul Matei Lupu, angajații fac ore suplimentare tocmai pentru ca dosarele pe care le preiau până la ora 16.30 să poată fi și prelucrate.

YouTube video

„Pe lângă faptul că sunt puțini angajați, e și perioada de concedii, oamenii trebuie să meargă în concediu, așa spune legea. Plus că e perioada în care vin oamenii de afară în concediu și vor să-și rezolve problema imediat. Foarte mulți nu știu că se fac programări online și atunci se fac aceste cozi. Ne pare rău pentru oamenii care stau la cozi, dar noi mai mult de atât n-am putut să facem pentru cetățeni. Mai mult decât atât, suntem printre puținele județe din țară care am lucrat în data de 14 august, tot în ideea ca oamenii, fiind în concediu, să poată să-și rezolve aceste acte. Sunt în jur de 120-130 de cereri pe zi. Plus că mai sunt și eliberările de pașapoarte, care se situează tot cam la 130 de pașapoarte pe zi. Unii angajați vin la lucru și sâmbătă, duminică să-și facă treaba pe care nu reușesc să o facă în timpul săptămânii”, a declarat prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, pentru Express de Banat.

1000x100 casa brutarului

„Chiar m-am hotărât să îi vizitez într-o zi. Știu că vor fi discuții despre numărul mic de personal, de condiții, le înțelegem, dar trebuie și dânșii să facă un efort în perioada asta de concedii și cetățenii să înțeleagă: capacitatea unui om de a lucra este limitată, nu poți mai mult”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157684206352962″]

În acest moment, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Caraș-Severin funcționează 3 ghișee de preluare a documentelor, unul dintre ele ocupându-se strict de cererile online. Prefectul Matei Lupu spune că în această perioadă a concediilor, comparativ cu restul anului situația a trecut „de la simplu, la dublu”. Acesta consideră că rezolvarea problemei poate veni doar de la centru prin prelungirea perioadei de valabilitate a pașapoartelor și încadrarea de personal.