Pavilionul 6 din Băile Herculane, din nou în stand-by! Centrul de recuperare pentru militari s-a întors la faza de aprobări și avize

Ministerul Apărării Naționale nu a renunțat la proiectul de reabilitare și modernizare a Pavilionului 6 din Băile Herculane și de amenajare ca sanatoriu de recuperare medicală pentru militari. Cu toate acestea, sunt 4 ani de când acest obiectiv a fost introdus în planul de investiții al Ministerului. Lucrările au început recent… doar ca să fie sistate!

Au trecut aproape doi ani de când fostul ministru al Apărării Naționale, Mihai Fifor, promitea că în doi ani o nouă bază pentru recuperarea militarilor răniți în teatrele de operațiuni va fi amenajată prin reabilitarea și reintroducerea în sistemul medical militar a unui imobil din stațiunea Băile Herculane. Între timp, la clădirea care este monument istoric au apărut detalii neprevăzute, care îngreunează reabilitarea clădirii.

Într-un comunicat de presă primit de la M.Ap.N. se arată că, în urmă cu 4 ani, a fost introdus în planul de investiții, ca lucrare finanțată din venituri proprii M.Ap.N., obiectivul „Herculane – Reabilitare şi modernizare Hotel Militar şi Pavilion G – Centrală termică în cazarma 3465 Băile Herculane”. Primăria Băile Herculane a emis Certificatul de Urbanism nr. 18/30.04.2014 pentru obiectivul 2012-C/I/3465 Băile Herculane – Lucrări consolidare şi reabilitare Sanatoriu medical Militar Regele Ferdinand I – Hotel M.Ap.N. a achiziţionat, în anul 2014, realizarea proiectului tehnic în baza căruia a fost obținut avizul favorabil al Direcției Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin nr. 44/15.01.2016. În urma modificărilor legislative (Legea 50/1991 privind autorizarea execuției lucrărilor), a fost emis, de către Direcția Domenii şi Infrastructuri a M.Ap.N., Certificatul de Urbanism în scopul întocmirii documentațiilor tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor și obținerii avizelor/autorizațiilor necesare pentru proiectul de investiție imobiliară – Hotel, în cazarma 3.465 Băile Herculane.

CITEȘTE ȘI: Şase, Pavilionul 6! Centru de recuperare pentru militarii reveniți din teatrele de operațiuni

expresb 1000x100

De asemenea, prin Direcția Domenii și Infrastructuri au fost contractate și realizate documentațiile tehnice, precum studiul de fezabilitate și scenariul de securitate la incendiu, dar și documentația pentru emiterea avizului de sănătate a populației. Totodată, a fost emisă Autorizaţia de Construire Specială nr. A 12815/02.10.2018 și a fost încheiat un contract de execuție a lucrărilor pentru o durată de 3 ani (03.10.2018-02.10.2021).

„În urma decopertărilor aferente lucrărilor de consolidare au fost depistate şi alte probleme ale imobilului ce nu permiteau continuarea lucrărilor de consolidare conform soluției inițiale. Din acest motiv a fost dispusă sistarea lucrărilor de consolidare şi a fost necesară o reexpertizare a clădirii, precum şi o actualizare a proiectului tehnic, fapt ce a dus la modificări ale indicatorilor tehnico-economici ai investiției. Noul proiect va fi supus avizării de către Consiliul Tehnico-Economic al M.Ap.N. şi Comitetul Interministerial de avizare a lucrărilor publice de interes național și locuințe, urmând să primească aprobarea Guvernului României.”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale.