Camera de Comerţ şi Industrie a dat publicităţii topul firmelor din judeţ în 2010. Numărul foarte mare al patronilor care au plecat acasă cu diplome de la sărbătoarea excelenţei în afaceri sugerează că judeţul Caraş-Severin a fost ocolit de criza financiară şi că aici se învârt milioane de euro.
Ajuns la ediţia cu numărul 18, topul firmelor cărăşene a fost alcătuit din cele peste 7.000 de societăţi comerciale de pe raza judeţului. Doar 823 dintre acestea au îndeplinit condiţiile necesare pentru a fi luate în calcul la întocmirea ierarhiei. “De obicei, oamenii vin greu la asemenea manifestare. De data aceasta au venit mulţi. Cei prezenţi în top sunt oameni de afaceri care în 2010 au muncit pe brânci. Unii o fac poate de zece sau 20 de ani pentru a realiza un vis. Nu este uşor să faci afaceri în România de astăzi, nu e uşor să faci afaceri în judeţul Caraş-Severin. Este un judeţ care nu are o piaţă a sa, un judeţ care încearcă să ajungă din urmă judeţele din regiunea de vest”, a spus Petru Buzzi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.
Nu mai puţin de 400 de oameni de afaceri din judeţ s-au clasat în primele trei locuri la diverse categorii, stabilite în funcţie de domeniile de activitate, dar şi de tipul societăţilor comerciale, întreprinderi mici, mijlocii şi microîntreprinderi. “S-au luat în calcul mai multe criterii, cifra de afaceri, rata profitabilităţii, profitul, efortul de dezvoltare sau numărul de angajaţi. Dacă în anii trecuţi luam în calcul pentru top doar vreo 400 de firme, acum am luat 800. Înseamnă că se întâmplă ceva pozitiv în Caraş-Severin. Nu se simte criza în judeţ şi, în curând, datorită dezvoltări interesante, mă refer la energia eoliană şi hidro, vom ajunge în vârf”, mai spune Buzzi.
De unde atâtea afaceri de succes într-un judeţ în care nu se mai produce aproape nimic? Răspunsul îl dă tot preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie. “În Caraş-Severin, cele mai multe firme funcţionează în comerţ. Există însă în top multe firme din industria lemnului, de la exploatare forestieră, până la fabricarea de mobilă. Există peste 200 de firme care fabrică mobilier. Nici nu sunt multe atâta timp cât suntem pe primul loc în ţară ca suprafaţă forestieră”, a afirmat Petru Buzzi.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628721078015″]