Cum au țepuit „băieții deștepți” statul

explo 1000x200

Inspectorii de la fisc fac eforturi să recupereze datoriile de la marile firme ale județului Caraș-Severin, care acum se află în insolvență sau în faliment. Pe lista celora de la care statul și-a luat adio se regăsesc multe nume puternice, la un moment dat, pe piață. În total, datoriile lor însumează jumătate de miliard de lei. Vorbim de noua monedă.

Listele cu datornici ale inspectorilor de la fisc se împart în două: una cu firme de la care sumele de bani mai pot fi recuperate și una sumbră cu nume de societăți de la care recuperarea creanțelor este aproape imposibilă. De pe cea de a doua listă fac parte nume importante de firme care, la un moment dat, au făcut să meargă economia județului și au avut sute de angajați. Sectorul minier, care la începutul anilor 90 a atins apogeul dezvoltării în Caraș-Severin, acum este în faliment.

De altfel, firmele care au exploatat în subteran se regăsesc pe lista contribuabililor cu obligații bugetare restante la data de 21.10.2011. SC Moldomin SA Moldova-Nouă și SC Miniera Banat SA sunt în insolvență și, respectiv, faliment. Societatea din Clisura Dunării are de dat la stat aproape un sfert de milion de lei, iar în ce privește firma din Anina, aceasta trebuie să plătească aproape 140 de milioane de lei.

Pe aceeași listă se mai regăsesc Parc Industries SRL, tot din Moldova Nouă, CMB Bocșa și SC Crosi SA din Reșița. “De la cei aflați în insolvență nu avem mari speranțe că vom recupera banii, ținând cont de procedurile specifice insolvenței”, a precizat Doru Cozma, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice din Caraș-Severin.

De unde mai recuperăm bani
Pe lista firmelor de la care inspectorii de la fisc cred că sunt șanse să recupereze banii la bugetul de stat se regăsesc: Gostrans Anina, Fabrica de Produse Lactate din Oravița, UCM Turnate SRL Reșița, Gia Security și IPPS SA Reșița. Sumele pe care le au datorii aceste firme se ridică, în total, la aproape 13, 9 milioane de lei.

„De la aceste firme avem speranța că vom recupera banii, iar activitatea societăților va intra pe un curs firesc”, subliniază directorul general al DGFP, Doru Cozma. Acesta a precizat că nu are nicio îndoială că recuperarea banilor de la societăți precum Gostrans sau Fabrica de Lapte din Oravița le va ridica probleme.

 

 

 

Comments

  1. FOST ANGAJAT says:

    AIA DE LA GIA NUMAI REDUCERI DE PERSONAL FAC PANA INTR-O ZI CAND NICI MACAR EI NU VOR MAI PUTEA SUSTINE……………AIA DE LA GIA SECURITY TREBUIE SA DISPARA DIN RESITA SI CARAS SEVERIN………..LUAND SI SI LINGAI CARE II AU.JOS CU EI.