Piața imobiliară se dezgheață în plină iarnă

Experții imobiliari aduc vești bune pentru reșițeni. Asta pentru că, au început să aibă loc tranzacții, fie că este vorba despre persoane fizice sau firme. Chiar dacă numărul lor nu este mare, agenții spun că mișcarea de pe piața imobiliară s-ar putea încheia într-un ton optimist în iarnă.

Dacă peste vară, numărul tranzacțiilor imobiliare a fost aproape inexistent, lucrurile au început să se schimbe încă din luna septembrie. Debutul anului școlar și univeristar a ajutat și agențiile imobiliare să își revină din amorțeala lipsei de tranzacții. Acum, lucrurile încep să se îmbunătățească. „Din toamnă și până acum au avut loc câteva zeci de tranzacții pe piața din Reșița. Firmele au început să cumpere teren să construiască hale, dar mai timid. Oricum, se resimte diferență între primăvară și toamna acestui an”, a spus Dan Nănuț, expert imobiliar. În plus, mai puternic este trenul tranzacțiilor pe care le fac persoanele fizice. „Recordul în ce privește numărul de tranzacții aparține, totuși, persoanelor fizice, care cumpără apartamente, în ciuda crizei imobiliare vehiculate. Acest aspect este îmbucurător”, a adăugat expertul imobiliar.

Vești bune și de la analiștii economici
Și analiștii economici îi liniștesc pe oameni și spun că lucrurile nu sunt chiar atât de negre pe cât sunt prezentate. „S-a stabilit un record în mediul privat în anul 2011. Până în luna august, 120.000 de persoane au reușit să obțină un loc de muncă, ceea ce este o performanță pentru acest sector”, a spus analistul economic, Cristian Orgonaș.

Producție record la uzinele reșițene
Veștile bune care vin din sectorul privat sunt susținute și de comenzile mari pe care trebuie să le onoreze uzinele din Reșița. Un exemplu în acest sens este TMK. Până la finele anului, societatea are de onorat o producție de câteva zeci de mii de tone către Arabia Saudită. „Din acest motiv, problemele legate de mediu vor fi rezolvate ulterior”, spune Iancu Muhu, liderul sindicatului „Vatra” din combinatul siderurgic.

Firmele au început să cumpere teren să construiască hale, dar mai timid”, Dan Nănuț, expert imobiliar