Consiliul Județean Timiș pregătește deja programul pentru sărbătorile de iarnă. La Muzeul Satului vor fi găzduite în luna decembrie o serie de evenimente culturale și de divertisment pentru familie, timp de 20 zile. Activitățile se vor desfășura în aer liber, cu intrare gratuită, pe un teren care depășește 10 hectare. În organizarea evenimentului sunt implicate toate cele șase instituții de cultură finanțate de CJ Timiș.
Conform conceptului de eveniment dezvoltat de Consiliul Județean Timiș, copiii vor avea acces gratuit la patinoarul special instalat cu această ocazie, la spectacole de teatru și ateliere de citit, pictură sau meșteșugărit desfășurate într-un cort încălzit, sub îndrumarea artiștilor de la Teatrul Merlin.
Pasionaților de artă li se pregătește un loc special unde vor putea exersa reproducerea de icoane, tehnica mixtă pe pânză, realizarea de cărți poștale sau chiar a unor măști contemporane din deșeuri reciclabile, cu ajutorul unui muzeograf al Muzeului Național de Artă. Biblioteca Județeană Timiș va veni cu trei experimente culturale inedite: poeme rostite de statui vivante pe aleile Muzeului Satului, lectură „aprinsă” în lumină neconvențională, precum torțe sau faruri de motociclete și Text concerto – muzică live întreruptă, imprevizibil, de scurte recitaluri literare.
„Pregătim activități care au în centru familia și care încurajează participarea copiilor la programul artistic, sportiv și de divertisment, fără costuri suplimentare pentru părinți. Ne-am gândit să valorificăm Muzeul Satului, aflat în patrimoniul Consiliului Județean Timiș, deoarece este situat în Pădurea Verde și poate fi locația perfectă pentru evenimente care aduc oamenii împreună fără a crea aglomerații. Cele peste 10 ha de teren pot fi folosite creativ, astfel încât publicul să se poată bucura de activități, cu respectarea distanțării fizice.” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Spațiul va fi iluminat festiv, iar decorul va fi completat de photo corner-ul lui Moș Crăciun și personaje de poveste. Muzeul Satului va deveni un labirint de iarnă cu căsuțe ale etniilor amenajate să primească oaspeți, cu aleea comercială a meșteșugarilor, cu biserica de lemn în care vor răsuna colinde și scena mare unde vor avea loc atât concerte folclorice, cât și recitaluri pop.
Una dintre cele mai interesante zone va fi „Ponton Lounge”, cea de lângă lac, care urmează să fie amenajată cu lumini, spații de relaxare și muzică mixată de diferiți DJ. La programul artistic al evenimentului vor contribui Muzeul Național al Banatului și Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș. Va fi o ofertă de mâncare tradițională: se va coace pâine în cuptorul tradițional al Muzeului Satului, se va face pomana porcului sub forma unei demonstrații culinare, vor fierbe ceaune, dar vor fi prezente și tonete cu cârnați vienezi sau burgeri vegetarieni.
Evenimentul aflat în organizare la Consiliul Județean Timiș va avea program de marți până duminică, începând cu ora 17.00, iar în weekend pe durata întregii zile. Programul complet va fi anunțat în luna noiembrie.