Păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor impune modernizarea căminelor culturale inclusiv în 2020

Chiar dacă, în zilele noastre, exceptând situația creată de contextul epidemiologic, majoritatea evenimentelor importante din viața omului sunt sărbătorite în tot felul de locații cu ștaif, nicidecum la căminul cultural din sat, așa cum se-ntâmpla odinioară, totuși edilii care se zbat cu înverșunare pentru obținerea sumelor necesare modernizării edificiilor culturale, unele ajunse în stare deplorabilă, au o explicație cât se poate de solidă: păstrarea tradițiilor și obiceiurilor locului, precum și transmiterea lor generațiilor mai tinere.

În comuna Răcășdia, spre exemplu, deși a fost plimbat cu documentația de la Ana la Caiafa timp de aproape șase ani, primarul Mirco Ilie Lechici nu a renunțat la ideea că, în anii de mandat, va reuși până la urmă să izbutească cu modernizarea căminului cultural din satul Vrăniuț, acesta fiind de părere că obiceiurile și tradițiile locului trebuie să aibă continuitate, întrucât o comunitate fără o astfel de moștenire se poate considera pierdută, cel puțin din punct de vedere al identității.

„Anul acesta am redepus pe CNI proiectul privind modernizarea căminului cultural din Vrăniuț. Prima dată când l-am de pus a fost în 2014 și tot așa, din doi în doi ani: 2016, 2018, impedimentele rezumându-se fie la documentație incompletă, fie la probleme privind CF-ul, apoi documentație expirată. În 2017-2018 am făcut un drum pentru a vedea cum evoluează lucrurile. Mi s-a spus că suntem pe lista sinteză, să așteptăm. Acum redepunen cu documentația la zi și sper să avem sorți de izbândă”, a explicat edilul-șef pentru expressdebanat.ro.

Referitor la motivul pentru care s-a îndârjit ca acest proiect să cunoască materializarea, deși astăzi majoritatea evenimentelor se desfășoară în cadrul unor săli de evenimente pe cât de sofisticate, pe atât de luxoase, iată explicația plauzibilă a șeful administrației publice locale de pe Valea Carașului:

„Dacă nu-l modernizăm pentru că nu merită din anumite puncte de vedere, ce să facem? Îl lăsăm să cadă? Există comunități care au nevoie de aceste cămine culturale. Spre exemplu, noi, la Răcășdia, avem asociație culturală compusă din fanfară și din dansuri. Anul trecut, spre exemplu, cu ocazia Zilelor Culturii am avut, în calitate de invitați, 15 ansambluri, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă am fost gazdele a 500 de persoane. Unde să duci aceste persoane dacă nu la căminul cultural? În cazul în care vremea este capricioasă nu ai unde să duci toți acești oameni decât la cămin. Referitor la transformările la care va fi supusă instituția culturală, aici am putea aminti: consolidare, înlocuirea pardoselilor, grupuri sanitare, recompartimentare, asta ca să îl poți și închiria pentru nunți, conferințe etc”.

Sursa foto principal: wikipedia.org.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/