Pași mărunți spre declararea zonei Poiana Mărului ca stațiune turistică

Plimbare, recreere în aer curat și odihnă, activități ușoare de sfârșit de săptămână și nu numai sunt propuse turiștilor de către proprietarii de pensiuni din Poiana Mărului. În afară de aceste încercări de a atrage turiști, altceva nu se prea întâmplă în Poiana Mărului.

Primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, spune că s-au încercat câteva întâlniri cu proprietarii de pensiuni, însă fără vreun rost sau rezultat, întrucât opiniile au fost diferite.

Eu sunt din Poiana Mărului, locuiesc în Poiana Mărului și știu ce era înainte, eu zic că trendul este bun, crescător, s-a construit în ultimii ani sunt 13, 14 pensiuni în acest moment, dar în afară de cazare și plimbare pe trasee turistice nu prea ai ce activități să practici în Poiană, dar pentru asta vii, să cauți liniște și aer curat”, ne-a declarat primarul comunei Zăvoi.

Edilul a mai adăugat că a văzut din partea proprietarilor o atitudine pozitivă în încercarea de a atrage turiști, s-au întâlnit în cadrul mai multor acțiuni, au investit în achiziția de biciclete, în ATV – uri pentru a oferi variante de a petrece timpul în Poiana Mărului.

Am avut mai multe întâlniri, dar sunt opinii diferite. Pe viitor avem un proiect de asfaltare străzi, știu o să spună unii că prima dată se face rețeaua de canalizare, pentru că apa este, sunt trei captări în pământ de apă, dar canalizare este foarte greu pentru că Poiana este în Situl Natura 2000, avem lacul de acumulare care alimentează cu apă Caransebeșul, cei de la Mediu nu ne dau voie să facem stație de Epurare la Poiana Mărului și atunci trebuie un proiect cu o rețea de canalizare până mai jos de baraj unde avem altă problemă, pentru că acolo este captarea care alimentează Oțelu Roșu, o să vedem pe viitor, mai întâi să asfaltăm străzile să avem infrastructură. Eu am discutat la Ministerul Turismului și în viziunea noastră Poiana Mărului trebuie legată turistic de Muntele Mic. Am avut discuții de a se implementa un proiect de realizare a unui transport pe cablu între cele două locații, dar la ora actuală nici Poiana nici Muntele Mic nu sunt declarate stațiuni și este mai greu cu accesarea de fonduri.”, a mai precizat edilul comunei Zăvoi.

Ca să fie declarată stațiune de interes local, Poiana Mărului, ca și Muntele Mic, trebuie să îndeplinească anumite criterii: de la infrastructură până la rețele de apă și canalizare. S-a găsit totuşi soluţia. Cum majoritatea pensiunilor dispun de fose septice, cu autoutilitara achiziționată în această perioadă de către Primăria Zăvoi, acestea se vor putea goli la cerere.