Etnici germani din ce în ce mai puțini la Caransebeș, însă tradiția se păstrează

Biserica Romano-Catolică din municipiul Caransebeș o sărbătorește astăzi pe Sfânta Elisabeta de Turingia, patroana spirituală a cartierului Caransebeșul Nou, unde în urmă cu 300 de ani s-a format colonia etnicilor germani.

Potrivit calendarului Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara, în capela romano-catolică „Sfântul Francisc de Assisi” din Caransebeșul Nou a Surorilor Franciscane se va aniversa, de la ora 12.00, jubileul 300 de ani de la colonizarea modernă a municipiului Caransebeș și cu germani (1719-2019), în special credincioși catolici.

Cu această ocazie se va celebra și Sf. Liturghie de hram a capelei din cimitirul catolic din acest cartier, aflat în imediata vecinătate, dedicată Sf. Elisabeta de Turingia. După Sf. Liturghie, oficiată de către preotul paroh Marin Matieș și părintele vicar general Msgr. Johann Dirschl din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, la ora 13.00 cei prezenți vor participa la procesiunea spre cimitir și se vor ruga în fața capelei.

Cu prilejul jubileului, în după-amiaza zilei va avea loc și un program cultural prezentat de formațiile de dansuri populare germane din Caransebeș și „Enzian Gențiana” din Reșița.

Sfânta Elisabeta este patroana spirituală a cartierului Caransebeșul Nou și a Capelei din Cimitirul Catolic de pe strada Zlagnei, este patroana spirituală a Caritasului Internațional organizație de întrajutorare a persoanelor nevoiașe și patroana Ordinului Franciscan Secular (Terțiari).