Trei primari din zona de est a județului Timiș, printre cei mai longevivi în funcție din țară, au hotărât să nu mai candideze pentru un nou mandat la alegerile din iunie. Fără a se teme de concurență, edilii consideră că e vremea ca locul lor, în fruntea comunelor, să fie luat de tineri.
Ion Lăzărescu, primarul din Ohaba Lungă, este cel mai longeviv edil-șef din țară. Acesta a preluat frâiele unității administrative imediat după revoluție, în 1990, după ce în prealabil fusese viceprimar, în perioada 1987-1990. Deși nu are decât 62 ani, omul spune că ajung cei 33 de ani de când se află la cârma comunei. „Nu mă tem că nu o să câștig, dacă aș mai candida, dar trebuie să lăsăm loc și celor mai tineri. S-au împlinit 33 de ani de când mă ocup de destinele acestei comune și e nevoie să mai am grijă și de viața mea personală. Au fost și ani grei, dar au fost și ani frumoși, cu realizări multe. Cel mai dificil a fost după Revoluție, până prin 2000, când bugetele erau atât de mici că abia plăteam iluminatul stradal și salariile. După aceea, am început să accesăm fonduri europene și încet, încet am schimbat fața celor patru sate care formează comuna Ohaba Lungă.”, ne-a declarat primarul Ion Lăzărescu. Printre cele mai mari realizări din acești ani se numără rețele de apă și canalizare la Ohaba Lungă și Dubești și asfaltarea drumului comunal dintre aceste localități, apoi modernizarea drumului dintre Cladova și Ierșnic, asfaltarea străzilor în toate satele, lucrări aflate în derulare și realizate în prezent în proporție de 70%, reabilitarea de cămine culturale și multe altele. Acum se află în faza de licitație și proiectele care vizează introducerea rețelelor de apă în Ohaba Română și Ierșnic. Ion Lăzărescu a rămas fidel stângii politice, fiind membru FSN, apoi, după transformare, al PDSR şi PSD.
Edil-șef de 28 de ani
Peste deal, în comuna învecinată Bara, funcția de primar este deținută de Ioan Lăzărescu, care este văr primar cu Ion Lăzărescu. Acesta are o carieră puțin mai scurtă decât verișorul din Ohaba Lungă. Are 70 ani și se află în fruntea administrației locale din Bara încă din februarie 1992. Chiar dacă este cea mai mică unitate teritorială din județ ca număr de locuitori, doar vreo 350 de suflete în cinci sate, edilul-şef spune că nu a fost ușor. La rându-i, a hotărât să se retragă în vara acestui an. „E timpul să vină și cei tineri, astfel că îl voi susține pe actualul viceprimar, Casian Ursu, care are experiență în administrație, aflându-se în această funcție de patru mandate. Nu au fost ușori toți anii petrecuți în fruntea comunei. Am plecat de la telefon cu manivelă, iar acum avem telefonie mobilă și internet, drumuri modernizate, rețea de apă, cămine culturale reabilitate și multe altele.”, ne-a spus primarul Ioan Lăzărescu.
Primar de șase mandate
La limita cu județul Hunedoara se află comuna Pietroasa, care-l are în frunte pe Ioan Simoc. Edilul-șef a ajuns la o frumoasă vârstă, 75 de ani, și a hotărât că e cazul să se retragă. „Am 38 de ani în administrație și tot atâția de când fac naveta de la Poieni, unde locuiesc, la Primăria Pietroasa. Înainte de Revoluție am fost 14 ani funcționar în această instituție, iar între 1989 și 1990 am fost primar. Apoi, în 1996 am câștigat alegerile și am revenit pe acest post, pe care-l ocup și în prezent, fără întrerupere de-atunci. Au fost și ani frumoși, dar și dificili, în care ne-am confruntat cu inundații, lipsă de fonduri, iar acum, la începutul acestei luni și cu un incendiu mare, care a mistuit clădirea Primăriei.”, ne-a declarat primarul Ioan Simoc. În decursul acestor ani au fost introduse rețele de apă în toate satele, telefonie mobilă, internet, televiziune prin cablu, construite poduri, terenuri de sport, extinsă rețeaua electrică până la tabăra Poieni Strâmbu, dar și asfaltarea unui număr de 18 kilometri de drumuri . Chiar și în prezent, pe fonduri europene, se lucrează la reabilitarea căminelor culturale din Poieni și Crivina de Sus, care vor fi finalizate până în luna mai, urmând ca în scurt timp să înceapă lucrările și la cele din Pietroasa și Fărășești. Tot în această perioadă vor începe lucrările de introducere a rețelei de canalizare în satul Pietroasa.