Pas important spre implementarea conceptului de medicină personalizată în România. Software unic în țară, dezvoltat la Centrul OncoGen din Timișoara

Cercetătorii de la Centrul OncoGen din Timișoara dezvoltă un software, unic în țară, dedicat diagnosticului și tratamentului pacienților bolnavi de cancer. Dezvoltarea acestei noi metode de diagnostic face parte dintr-o serie de activități pe care angajații centrului le derulează și în parteneriat cu Spitalul Județean din Reșița, în cadrul unui proiect strategic.

Este vorba despre „Inițiativă Comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne”, pe scurt ROSECAN.

Noua metodă propusă reprezintă un pas important în implementarea conceptului de medicină personalizată în România.

„Noutatea absolută pentru medicina din regiunea noastră o constituie dezvoltarea la OncoGen a unui sistem computerizat, care să ajute medicii oncologi să pună un diagnostic cât mai precis de cancer și să ia decizia terapeutică cea mai bună pentru fiecare pacient. Instrumentul Software Expert, unic în țară, va permite integrarea parametrilor clinici imunologici și moleculari, obținuți prin secvențiere, în vederea unui diagnostic personalizat al tumorilor solide. Astfel, proiectul ROSECAN propune o metodă diagnostică eficientă, din punct de vedere al costurilor, care va necesita timpi de lucru mai mici și va include mai mulți parametri față de procedurile curente”, a transmis Prof. Dr. Carmen Panaitescu, coordonator adjunct OncoGen.

Proiectul ROSECAN se derulează în perioada 2017-2021, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Serbia, Spitalul General din Pozarevac și Spitalul Județean de Urgență Reșița. Bugetul total este de 12 milioane de euro, dintre care aproximativ trei îi revin centrului din Timișoara.

Obiectivul proiectului îl reprezintă dezvoltarea oncologiei în regiune, printr-o infrastructură modernă și eficientă cu scopul de a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul cancerului.

Centrul OncoGen aparține de Spitalul Județean din Timișoara.