Pas important pentru supravegherea migrației insectelor! Specialiști din România și Serbia, instruiți la Timișoara

Se vor dezvolta noi tehnologii în domeniul agriculturii de precizie. Totul în cadrul unui proiect transfrontalier încheiat între Universitatea Politehnica din Timișoara și Primăria Zrenjanin. În aceste zile va avea loc un training la care vor participa 20 de persoane din țară și din Serbia.

Agricultorii din Banat vor putea afla concret ce tip de insecticid le va proteja culturile astfel încât să nu fie omorâte și insectele utile. Este vorba despre un sistem integrat, compus din stații meteo cu senzori care, pe lângă parametrii de climă, va măsura și parametrii solului. 

O activitate importantă în implementarea proiectului o constituie trainingul „The use of climate measurement stations”, care va avea loc în perioada 26-28 noiembrie, la Universitatea Politehnica. Vor fi instruiți 20 de participanți, 10 din România și 10 din Serbia, care vor fi responsabili de utilizarea stațiilor de măsurători climatice și sol.

banner maxagro

În acest fel va putea fi supravegheată în timp real migrația transfrontalieră a insectelor și se vor asigura protecția mediului și conservarea biodiversității. Rețeaua cuprinde 20 de stații dintre care 10 vor fi montate în județul Timiș și 10 în Serbia. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în proporție de 85%, Guvernul României, 13%, și partenerii din proiect, 2%. Deschiderea trainingului va avea loc marți, 26 noiembrie, de la ora 9:30, în sala 196 a Facultății de Mecanică.

tmc 640