Pârtiile din Munții Banatului îi fac pe schiori să uite de Poiana Brașov, Rânca, Straja și Kopaonik!

Zeci de milioane de euro urmează să fie cheltuiți de administrațiile publice, dar și de investitori privați pentru amenajarea unor pârtii noi de schi pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic, pârtii ce însumează zeci de kilometri, totul făcând parte dintr-o strategie care va avea ca finalitate realizarea celui mai mare domeniu schiabil din România și nu numai!

Dacă astăzi iubitorii sporturilor de iarnă stau ore întregi la coadă în drum spre Poiana Brașov, Straja sau Rânca, ori parcurg sute de kilometri până în Serbia, la Kopaonik sau în Austria, în scurt timp Munții Banatului ar putea fi, prin Semenic și Muntele Mic, principalele puncte de atracție. Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Reșița și Primăria Văliug au dezvăluit deja detaliile cele mai importante legate de proiectul care tocmai a primit avizul Ministerului Turismului, privind dezvoltarea zonei Semenic-Crivaia. În primă fază, vor coborî de pe Semenic până la Văliug două pârtii. Un total de aproximativ 8 kilometri. Totodată, se va instala o instalație de tip telegondolă, care va funcționa pe toată durata anului și se vor amplasa instalații pentru înzăpezire care vor fi alimentate dintr-un lac de acumulare. La baza pârtiilor se vor ridica mai multe construcții, centre de închiriat echipament, restaurante și tot ceea ce este necesar pentru o infrastructură turistică modernă. În plus, va apărea o parcare generoasă. În faza imediat următoare, alte două pârtii ar trebui să coboare pe partea cealaltă a muntelui, spre Drumul European 6. Astfel se va ajunge la vreo 20 de kilometri de pârtie numai în Semenic!

Dar proiectele îndrăznețe nu se opresc aici. „Poate că mi-aș dori chiar un proiect mult mai mare pe Muntele Mic, eu fiind din zonă. În masterplanul de la Ministerul Turismului sunt și proiecte de dezvoltare a zonei Muntelui Mic. În cadrul masterplanului, exact ce facem pentru Semenic încercăm să facem și pentru Muntele Mic”, a precizat Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Muntele Mic urmează să fie legat de Poiana Mărului, locul unde se spune că se respiră cel mai curat aer din lume, o zonă de o frumusețe rar întâlnită.

Explodează Carașul!

Ce înseamnă toate acestea pentru Caraș-Severin?! O dezvoltare la care puțini sperau. Primarul Reșiței, Nelu Popa, cel mai bogat om din județ conform unei clasificări Forbes de acum câțiva ani, a dat câteva exemple: „Pe Semenic, pe 20 de km de pârtii poți să ai liniștit 5.000 până la 7.000 de schiori zilnic. Instalațiile fac față și atunci ideea este să ai suficientă suprafață pe care să schiezi, ca să nu o deteriorezi foarte repede, pentru că dacă nu ai pârtii suficiente și te duci pe aceeași pârtie, în trei ore ai făcut-o praf. În sistemul ăsta, din calculele făcute rezultă că acest domeniu schiabil va putea genera circa 2.000 de locuri de muncă directe și mai câteva mii în orizontală. Adică, noi avem acum în zonă circa 1.500 de paturi, va trebui să se construiască alte 3.000 de paturi, care înseamnă în orizontală inimaginabil, geamuri, gresie, ciment, beton, fier, construcții, manoperă. Dar acele capacități de cazare vor genera ele însele circa 2.000 de locuri de muncă”.

În Munții Banatului nu se va mai vorbi de turism sezonier odată cu implementarea acestui proiect, dau asigurări oficialii Consiliului Județean. Vicepreședintele Nedelcea a vorbit despre sănii de mare viteză care coboară pe șine, de trasee pentru bicicliști, dar și de alte activități pentru care turiștii vor urca din Văliug până pe platoul Semenic cu telegondola.