Participarea pesediştilor din Caraş-Severin la mitingul din Bucureşti, 280.000 de lei!

Organizaţia PSD Caraş-Severin, prin liderii organizaţiilor locale, mizează să mobilizeze aproximativ 2000 de participanţi din judeţ pentru mitingul ce va avea loc sâmbătă, 9 iunie, la Bucureşti. Numai cheltuielile cu transportul depăşesc 40.000 de euro!

În condiţiile în care cele mai pesimiste estimări făcute de conducerea naţională a PSD indică prezenţa la mitingul „împotriva abuzurilor“ a 150.000 de persoane, media pe judeţ ar fi de aproape 4.000 de participanţi. Cu toate acestea, organizaţiile PSD din judeţele îndepărtate de capitală vor fi reprezentate la miting de 1.500-2.000 de aşa-zişi protestatari. Spre două mii ar urma să fie din Caraş-Severin, după cum ne-au precizat neoficial surse de încredere din conducerea Organizaţiei judeţene. Cu 2.000 de participanţi figurează Caraş-Severinul în tabelele de la Bucureşti, iar azi după-amiază listele cu confirmări de participare însumau 1.850-1.900 de nume, cărora până dimineaţa ar urma să li se mai adauge 100-200.

„Marea majoritate nu vor merge cu autocare. Cei mai mulţi vor pleca spre Bucureşti cu maşinile personale, câte 4-5 persoane într-o maşină, unii intenţionând să plece încă din cursul zilei de vineri şi să revină acasă la sfârşitul weekend-ului. Alţii vor merge cu microbuze“, ne-a spus unul dintre social-democraţii dispus să ofere câteva detalii.

Pentru a afla cheltuielile cu transportul, am luat legătura cu patronii unor firme de profil. Niciunul dintre aceştia nu a vrut să facă declaraţii pe tema implicării sau neimplicării în acţiunea de sâmbătă. Însă ni s-a spus că preţul pe kilometru practicat pentru autocare nu este nicăieri mai mic de 4,5 lei. Întrucât un drum din Caraş-Severin până la Bucureşti, dus-întors, are în medie 1.000 de kilometri, preţul pe autocar este minimum 4.500 de lei. Deci echivalentul a aproximativ 1.000 de euro.

Cu autoturismul, la un consum mediu de 7 litri de combustibil la suta de kilometri, cheltuielile cu benzina sau motorina la 1.000 km ar fi de circa 90 de euro. În majoritatea cazurilor vor merge 4-5 persoane într-un autoturism, ceea ce ar însemna că, în medie, costul cu combustibilul ar fi de 18-22,5 euro pe participant. Cu autocarul, în condiţiile în care vor fi 40-50 de persoane în maşină, costul mediu cu transportul s-ar ridica la 20-25 de euro pe om. Evident, banii aceştia nu vor fi plătiţi de marea masă a participanţilor, ci de către organizaţiile locale PSD, consilieri locali, şefi de instituţii sau de sponsori ai partidului.

Aşadar, indiferent dacă se va merge cu autoturisme, cu microbuze sau cu autocare, cheltuielile cu transportul sunt în medie de 22 de euro pe mitingist. În caz că pesediştii cărăşeni vor mobiliza 2000 de oameni, se va ajunge la o sumă totală de 44.000 de euro, bani aruncaţi doar pentru transport.

Cheltuielile nu se limitează însă doar la transport. Oamenii trebuie să primească şi ceva de-ale gurii. Şi nu poate fi vorba doar de o masă, pentru că aceştia vor sta pe drumuri peste 20 de ore! Fără câteva zeci de lei pe persoană ar fi imposibil să se rezolve problema mâncării şi a apei. Numai 30-40 de lei de-ar fi şi tot s-ar ajunge la o sumă de 15.000 de euro pentru 2.000 de persoane.

Indicaţiile transmise în teritoriu de conducerea centrală a PSD, conform dovezilor prezentate de presa centrală, arată că participanţii la miting trebuie să vină din judeţele lor cu 6 steaguri tricolore, un steag UE şi o pancartă cu numele judeţului, la 50 oameni, precum şi cu steguleţe, „cât mai multe“, astfel încât să fie pentru toţi! Pentru cei din Caraş-Severin, toate astea ar însemna 280 de steaguri, 40 de pancarte şi 2.000 de steguleţe. Dacă de steaguri se mai poate face rost de pe la primării sau alte instituţii, cam toate celelalte recuzite trebuie confecţionate. Ceea ce înseamnă alţi bani, de la partid, de la sponsori…

Adunând toate aceste cheltuieli fără de care participarea la miting a 2.000 de cărăşeni nu ar fi posibilă, se ajunge la o sumă care, aşa cum arătam mai sus, nu poate fi sub 60.000 de euro. Sau 280.000 de lei. Bani cheltuiţi pentru binele conducătorului mult iubit Liviu Dragnea, încă în libertate, după noua amânare a sentinţei, pentru 21 iunie, în procesul ajuns la instanţa supremă. Proces în care DNA a solicitat 7 ani şi 6 luni de detenţie, dar şi anularea suspendării executării pedepsei cu închisoarea, din dosarul Referendumului.

 

Sursă foto: ziardebistrita.ro