Parteneriate doar pe hârtie

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic trebuie să stabilească parteneriate cu agenți economici pentru stagiile de instruire practică a elevilor. Se pare însă că aceste colaborări se fac numai pe hârtie.

Astăzi a avut loc Comisia de Dialog Social, organizată de Instituția Prefectului în sala de ședințe a Palatului Administrativ. În cadrul întâlnirii a fost dezbătut și subiectul referitor la unitățile de învățământ profesional și tehnic din județ.

Cele 15 unități de învățământ profesional și tehnic din Caraș-Severin sunt nevoite să aibă parteneriate cu agenți economici  în vederea realizării, în principal, a stagiilor de practică ale elevilor. Fiecare dintre aceste școli are, potrivit reprezentantei Inspectoratului Școlar Județean, Rodica Vesa, cel puțin cinci parteneriate cu agenți economici pe calificările aferente fiecăreia.
”Chiar zilele trecute am avut de declarat la minister lista parteneriatelor. Pe hârtie, școlile au foarte multe parteneriate. Recunosc, nu am reușit în două săptămâni să pot să vizitez toate școlile și să văd dacă într-adevăr aceste parteneriate sunt așa cum scrie”, a declarat profesoara Rodica Vesa, inspector școlar de specialitate pentru învățământul profesional și tehnic.

Planurile de învățământ se realizează în funcție de recomandările din planul regional și  cel local de acțiune în învățământ, dar și în funcție de aceste parteneriate. În fundamentarea planurilor școlare, unitățile nu pot cere anumite clase pe domeniul tehnic sau specializate, dacă nu au parteneriate încheiate cu agenți economici. Aceștia trebuie să semneze un contract cu școala prin care se obligă să școlarizeze elevii în specializările acesteia.

”Știu și eu că în cele mai multe cazuri, aceste parteneriate sunt doar formale. E o obligație a școlii de a prezenta că are o situație prin care să motiveze numărul de elevi pe care îi solicită. Avem agenții economici care sunt interesați de forța de muncă pe care o pregătește și pe relații mai mult personale dintre ei și profesori. Problema este că ne păcălim pe noi pentru că agenții economici nu au capacitatea de a prelua forța de muncă pe care noi o pregătim în școli” a precizat președintele Cartel Alfa Caraș-Severin, Marian Apostol.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Pentru asigurarea unei bune pregătiri a elevilor din unitățile de învățământ profesionale și tehnice, este vital ca aceste parteneriate să nu fie doar formale, ci elevii chiar să fie instruiți practic la firmele respective. Formarea elevului trebuie să fie și practică, nu doar teoretică.

”Din acest motiv trebuie să transmitem noi celor care dau iau decizii, că ar trebui să vină cu niște măsuri legislative care să încurajeze agenții economici să fie efectiv interesați de acțiunea de formare”, a adăugat Marian Apostol.

 

foto: ziarulderoman.ro

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/