Parlamentul dezbate suspendarea președintelui Iohannis marți la ora 10

klaus iohannis

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au stabilit pentru marți, 11 februarie, ora 10, plenul reunit în care se va dezbate suspendarea președintelui Klaus Iohannis. 

Cererea de suspendare a fost depusă de parlamentarii opoziției – AUR, POT și SOS. Lor li s-au alăturat și mai mulți aleși de la USR. Principalul motiv: anularea alegerilor prezidențiale de la finalul anului trecut.

„Klaus Iohannis este președintele care unește. Toate partidele au votat pentru aprobarea demarării acestei proceduri de suspendare și convocarea plenului reunit de la ora 10. Mâine dimineață, la ora 10, în plenul reunit vom trimite către Curtea Constituțională această sesizare și vom cere un aviz consultativ, conform procedurii.”, a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu.

CITEȘTE ȘI: Parlamentarii USR de Timiș susțin suspendarea președintelui: E șansa lui să dea explicațiile pe care nu le-a dat

Potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului, „Birourile permanente, sub semnătura președinților, comunică neîntârziat această propunere Președintelui României, precizându-se totodată data și locul ședinței comune a Camerelor.” (art. 82, al. 2).

Parlamentul îl poate suspenda pe șeful statului cu votul a 234 de parlamentari. Un eventual referendum pentru demitere, în cazul în care cererea de suspendare este aprobată, trebuie inițiat de Guvern în 48 de ore de la vot.

Consultarea trebuie organizată în maximum 30 de zile și este validată dacă întrunește majoritatea voturilor cetățenilor înscriși în listele electorale.

Pe perioada suspendării, funcția de președinte este asigurată, sub interimat, de președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL).

Procedura de suspendare a președintelui ajunge de trei ori la Curtea Constituțională: pentru aviz consultativ (înainte de a se da votul asupra suspendării din funcție, în Parlament); pentru „constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României”, daca președintele a fost suspendat de Parlament, și pentru confirmarea rezultatelor referendumului (Legea 47/1992).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/