Are în vizor neregulile din școli

Fiind mamă, Valeria Schelean privește cu alți ochi mediul în care sunt crescuți copiii din ziua de astăzi. Pe lângă multe probleme din sistemul de învățământ, deputatul ARD dorește să înlăture accesul mult prea ușor al copiilor la automatele de cafea.

În fiecare școală, există câte un dozator de cafea la care pot apela nu doar profesorii dar și elevii, indiferent de vârsta lor. Acest lucru a ajuns în atenția parlamentarului Valeria Schelean care este preocupată de sănătatea elevilor ce nu au ajuns încă la vârsta la care pot face alegeri mature. „Tinerii nu au un discernământ format. Au acces ușor la cafea și nu este normal să consume astfel de lichide la vârste atât de fragede”, precizează Valeria Schelean. Din postura în care se află, acela de mamă, parlamentarul înțelege și mai bine cu ce probleme se confruntă părinții din ziua de astăzi și tocmai de aceea dorește să remedieze situația.„Este dificil ca mamă să nu îi dai bani copilului când îți cere să aibă la școală, chiar dacă el spune că vrea să își cumpere un ceai sau o ciocolată caldă, are acces la toată lista de băuturi dintr-un dozator de genul acesta”, mai adaugă deputatul ARD.

Cei care sunt cel mai afectați de efectul cofeinei din cafea nu sunt neapărat elevii de liceu ci cei mai micuți dintre școlari. „Nu vorbesc de elevii de liceu, chiar dacă nici pentru ei nu este sănătos să bea cafea de la vârsta aceea, mă refer la copiii de clasa a IV-a, a V-a, care pot cu ușurință să își procure o cafea de la dozatoarele instalate în școli”, explică Valeria Schelean.

O soluție propusă de deputat pentru rezolvarea acestei probleme ar fi ca automatele la care au acces elevii  să aibă în dotare doar ceai sau ciocolată caldă, fără nimic pe bază de cofeină. Însă din păcate nu doar cafeaua conține acest tip de drog ci multe băuturi răcoritoare pe care elevii și le pot procura din clădire sau de lângă școală.