Parlamentarii cărășeni, pro și contra moțiunii „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”

PSD a prezentat astăzi, în cele două camere reunite ale Parlamentului, moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”, semnată de 205 parlamentari. Textul moțiunii a fost citit de senatorul social-democrat Lucian Romașcanu. Dintre cei 465 de senatori și deputați, au fost prezenți 173, zilele viitoare urmând ca moțiunea să fie supusă votului final.

Parlamentarii cărășeni au opinii diferite în privința oportunității unui astfel de demers. Cei din opoziție spun că o astfel de moțiune s-ar fi impus mai demult, în condițiile în care situația economică se degradează de la o zi la alta, în timp ce puterea atacă demagogia și populismul PSD.

Ce spune deputatul Pro România, Ion Mocioalcă? „Moțiunea de neîncredere inițiată de PSD, depusă la începutul săptămânii și citită astăzi în plenul Parlamentului, a fost așteptată de noi, cei de la Pro România, de foarte mult timp. Una dintre condițiile de colaborare cu PSD a fost și cea de depunere și susținere a moțiunii. Mai bine mai târziu decât niciodată. Acest Guvern trebuia nu doar criticat, ci și dat jos cu mult mai devreme. Interesant este ce se va întâmpla după vot și dacă președintele Iohannis va menține acest Guvern incapabil și impotent care nu va mai putea emite ordonanțe de urgență, dacă moțiunea va trece, sau va accepta un altul condus de un tehnocrat. Ceea ce vă pot spune e că Pro România va vota această moțiune”.

Valeria Schelean-Șomfelean, deputat PNL de Caraș-Severin, este de părere că PSD încearcă să profite electoral de pe urma acestei moțiuni, dând dovadă de cinism politic. „Vreau să vă spun că este un gest pe care îl face orice partid aflat în opoziție. Din acest punct de vedere, este un gest constituțional, doar că ce a făcut PSD nu este moral în această perioadă dificilă pentru România. Din punctul nostru de vedere, prioritățile sunt cu totul altele, de la asigurarea serviciilor medicale de calitate, până la pregătirea deschiderii în condiții de securitate a noului an de învățământ. Nu cred că era momentul de schimbare a Guvernului. Sigur, e exercițiu de imagine, acum, înaintea alegerilor, dar PSD nu ar trebui să se bucure, să aștepte să vedem la vot”, a ținut să precizeze parlamentarul PNL.

Prezent săptămâna aceasta la Reșița, senatorul liberal Marcel Vela a ținut să puncteze și el pe marginea acestei moțiuni de cenzură inițiată de social-democrați:

„PSD face din nou un lucru care are doar un iz, să spunem, electoral, fie că este înainte de congres sau că doresc înainte de alegeri să acumuleze puncte. Are două probleme această moțiune: prima problemă, de formă, se referă la faptul este depusă într-o sesiune extraordinară și citită într-o altă sesiune extraordinară. A doua problemă este de fond și este legată de starea în care se află România acum, o stare de criză sanitară, o stare în care lumea are nevoie de stabilitate economică, într-o situație în care o criză politică ar duce la o destabilizare a situației economice și o accentuare a crizei sanitare. Un asemenea demers arată faptul că unele partide sunt preocupate doar de imagine și de a câștiga cât mai multe puncte, indiferent de răul pe care îl fac, de consecințele negative fie în zona medicală, fie în zona economică, provocând deliberat o criză politică”.