Parlamentarii cărășeni Jaro Marșalic și Dumitru Rujan au votat proiectul cu prioritate zero al PNL

parlamentari

Legea consumatorului vulnerabil, inițiată de liberali a fost adoptată de Parlament, zilele trecute. Măsurile de sprijin intră în vigoare de la 1 noiembrie și vizează circa 500.000 de gospodării și aproximativ cinci milioane de persoane cu venituri sub nivelul câștigului salarial mediu brut.

Deputații PNL de Caraș-Severin Jaro Marșalic și Dumitru Rujan au votat proiectul cu prioritate zero al PNL privind protecția consumatorului de energie vulnerabil care a fost adoptat de Camera Deputaților ca for decizional.

Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecție socială pentru aceștia și accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale gospodăriei.

Legea definește patru categorii de consumatorii vulnerabili care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura nevoile energetice minimale: din motive de venit, din motive de vârstă (pensionarii), din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficiențe locomotorii, de vedere sau de auz), ca urmare a faptului că au gospodării în zone izolate (situate în afara localităților și neconectate la rețelele de utilități, iar locatarii se încadrează și în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit).

Consumatorii vulnerabili din motive de venit sunt cei cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/persoană în cazul familiilor și de 2.053 lei în cazul persoanelor singure. Aceste limite de venit vor fi actualizate prin hotărâre de Guvern.

Principalele măsuri de sprijin financiar constau în ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și în suplimentul pentru energie, acesta din urmă acordat pe toată perioada anului.

Ajutoarele de încălzire se acordă pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, cu gaze naturale, cu energie electrică sau cu combustibili solizi sau lichizi.

Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală sunt de cel puțin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi și petrolieri. Acestea vor fi actualizate prin hotărâre a Guvernului.

Beneficiile cuprinse în această lege vin la pachet cu alte măsuri de sprijin pe care PNL le are în vedere pentru consumatorii casnici vulnerabili, dar și pentru companiile afectate de creșterile prețurilor la energie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/