Parfum din trecut! Călătorie în lumea Lugojului de Belle Epoque

„Lugojul în cărți poștale ilustrate (1897-1918)” este tema unei expoziții vernisată de Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

„Vă propunem să redescoperiți Lugojul de odinioară și ascensiunea sa urbană de la începutul secolului XX, surprinsă în delicatele ilustrate de epocă. Pentru întâia oară, lugojenii – și nu numai – au ocazia să urmărească sistematic evoluția cărților poștale ilustrate, în centrul cărora se află orașul de pe Timiș și locuitorii săi, începând cu prima serie, editată în 1897 de librarul Anton Zunft, după clișeele fotografului Ladislau Naschitz și până la sfârșitul Primului Război Mondial, în anul 1918”, a declarat muzeograful Cristian Oliviu Gaidoș.

În total, sunt expuse peste 280 de ilustrate și vederi de epocă. Valoarea cartofilă a acestora constă nu numai în reproducerea vechilor clădiri, piețe și străzi lugojene, ci și prin redarea am­bianței urbane, a automobilelor de epocă, a costumelor, uniformelor, frizurilor și coafurilor din perioada cunoscută sub numele „La Belle Epoque”.

Organizatorii mulțumesc pe această cale colecționarilor din țară – Dan Traian Demeter, Alin Florin Velici – și străinătate (Johann Peia, Alice Păsulă) pentru sprijinul acordat la realizarea acestei expoziții. Intrarea este liberă pe tot parcursul expoziției, care va avea loc până la finalul lunii aprilie.