Păreri PEFOC – învață de la profesioniști cum trebuie pregătite lemnele de foc pentru noul sezon rece

1000x100 (1)

Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar cei care se încălzesc la o sobă pe lemne, la un șemineu sau cu o centrală pe lemne, sunt în plin proces de achiziționare și pregătire a lemnelor pentru foc. Însă, din păcate, mulți dintre noi, din motive de economie sau pentru că am întârziat cumpăratul lemnelor, suntem tentați să alimentăm dispozitivele termice cu material lemnos de calitate inferioară sau cu umiditate peste limitele admise.

În acest fel, nu facem altceva decât să periclităm încă de la început, performanțele, randamentul și rezistența în timp a dispozitivului termic, dând naștere unui șir lung de probleme, precum: incapacitatea de a încălzi spațiul dorit în parametri maximi de confort și performanță, coșuri de fum înfundate, mirosuri neplăcute, sticla focarului mereu murdară, randament scăzut și chiar deteriorarea anumitor componente ale focarului.

Astăzi, vin în ajutorul celor care folosesc materialul lemnos ca și combustibil principal pentru încălzirea locuinței, meșterii sibieni de la PEFOC. Firmă autohtonă cu peste două decenii de experiență este renumită pentru comercializarea și montajul profesional al tuturor modelelor de șemineu ieftin sau al dispozitivelor Premium de încălzire alternativă din România. Așadar, meșterii ne recomandă să folosim cu preponderență pentru foc, numai lemn de esență tare precum, lemnul de fag, carpenul sau cel de stejar.

Bineînțeles, tentația de a folosi lemn de rășinoase este mare având în vedere că bradul, pinul sau molidul sunt considerabil mai ieftine decât lemnul de esență tare, dar vă garantăm că acest avantaj este unul fals, deoarece cu timpul, vă veți trezi cu un șemineu sau cu o sobă, incapabilă să mai poată respecta standardele inițiale de funcționare și care va da rateuri din punct de vedere al randamentului. În schimb, pentru că rășinoasele ard foarte repede și degajă o temperatură înaltă, într-un interval scurt de timp, acestea sunt perfecte doar în procesul de aprindere al focului.

Un alt aspect de luat în considerare dacă ne dorim ca șemineul sau soba să funcționeze la cele mai înalte standarde de performanță pentru o perioadă îndelungată de timp, se referă la evitarea utilizării lemnului ud. Folosindu-l, o mare parte din energia calorică se va irosi în procesul de evaporare a apei și nu în cel de încălzire propriu-zisă. Vaporii de apă scad temperatura de ardere și contribuie la formarea funinginii care se acumulează și căptușește nedorit cu un strat gros, pereții camerei de ardere, țevile sau coșul de fum.

expressheadergeneral (1)

În această situație, când se ard în permanență lemne ude, putem vorbi de o exploatare deficitară, care în timp, va atrage după sine o serie de probleme considerabile, defecțiuni ale unor părți consumabile a focarelor (ex: grătar, șamota), determinând chiar și pericolul unor incendii cauzate de autoaprinderea sistemelor de evacuare.

Pe scurt, înainte de a achiziționa lemne de foc, ține cont că lemnul trebuie sa fie de esență tare, să fie uscat și stocat la adăpost de intemperii, astfel vei obține o putere calorică ridicată, un randament crescut, o sticlă mai curată, un șemineu mai ușor de întreținut și cu durată lungă de viață.

Pefoc.ro este casa virtuală a peste 9000 de produse și servicii din universul fascinant al termicelor de calitate premium, dar și a meșterilor adevărați care știu totul despre produse și soluții alternative, precum: șeminee, sobe sau focare pe lemne, gaz sau peleți, modele speciale de șemineu electric pentru apartament, coșuri de fum, alături de sfaturi avizate și informații complete care să te ajute în alegerea soluției de încălzire la prețul potrivit pentru fiecare buget sau preferință, sub sloganul oficial – Noi facem tot, tu pui pe foc!