„Parcul Natural Porțile de Fier poate deveni a doua rezervație a biosferei din România“

La Băile Herculane s-a desfăşurat ieri dezbaterea privind constituirea Rezervației Biosferei Porțile de Fier, în organizarea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO.

La eveniment au participat parlamentari, reprezentanți ai consiliilor județene și administrațiilor publice locale din județele Caraș-Severin și Mehedinți.

„Parcul Natural Porțile de Fier poate deveni a doua rezervație a biosferei din România, după Delta Dunării. Odată cu declararea ca rezervaţie a biosferei, vor apărea o serie de consecinţe favorabile, printre care: beneficii aduse comunităţilor locale prin desfacerea produselor specifice zonei sub sigla noii rezervaţii, dezvoltarea turismului şi încurajarea conservării tradiţiilor culturale şi populare ale zonei sub egida UNESCO“, informează Instituţia Prefectului Caraş-Severin.

Reprezentanții comisiei susțin că nu vor apărea nici un fel de restricții suplimentare față de actualul statut, mai mult, accentul se va pune în mod deosebit pe dezvoltarea durabilă legată de punerea în prim-plan a omului. Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin, a subliniat că aspectul cel mai important care trebuie avut în vedere este ca noul statut, de rezervație a biosferei, să poate conduce la creşterea nivelului de trai şi a calităţii vieţii pentru comunităţile locale aflate în zona protejată, prin dezvoltarea din punct de vedere turistic, economic, fără restricțiile de care s-au lovit până în prezent.