Parcul industrial cu numărul 100 din România se află în Timiș

parc industrial ghiroda
explo 1000x200

România are, începând din această toamnă, 100 de parcuri industriale. Ultimul titlu de acest gen a fost acordat unei societăți din comuna Ghiroda, aflată lângă Timișoara, pentru un teren cu o suprafață de 6,36 hectare. Investitorul va beneficia de o serie de facilități.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației anunță că în România există 100 de parcuri industriale cu titlu acordat prin hotărâre de Guvern sau ordin al ministrului. Ultima care a primit acest titlu este societatea CT Park SRL, pentru un teren cu o suprafață de 6,36 hectare, situat în comuna Ghiroda, din județul Timiș.

Vineri, 1 octombrie, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul de ministru privind acordarea titlului de parc industrial pentru investiția din comuna aflată lângă Timișoara.

Parcurile industriale reprezintă un instrument de dezvoltare locală, un motor al economiei, rolul Guvernului şi al autorităţilor administraţiei publice locale fiind acela de a stimula constituirea şi dezvoltarea acestor infrastructuri de afaceri, în scopul atragerii de investiții. Aceste inițiative, fie că aparțin autorităților administraţiei publice locale, fie unor investitori privați, trebuie susținute continuu întrucât sprijină relansarea economică prin crearea de locuri de muncă noi, atractive, care să diminueze fenomenul migrației la muncă în afara granițelor țării, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Politica parcurilor industriale a debutat în anul 2002, iar cele 100 de parcuri industriale cu titlu însumează 3.383 ha și au atras 1.518 operatori economici, care au în total 76.197 de salariați.

În baza titlului de parc industrial, operatorii economici care realizează investiții beneficiază de următoarele măsuri de sprijin: scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial; scutire de la plata impozitului/taxei pe terenul și clădirile din parcul industrial; scutiri, numai cu acordul autorităților administrației publice locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizații de construire și/sau autorizații de desființare de construcții pentru terenurile și clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial; alte facilități ce pot fi acordate, potrivit legii, de autoritățile administrației publice locale”, a informat Ministerul Dezvoltării.