Diagnosticul cu ultrasunete, important în medicina primară! Conferință europeană, organizată de președintele Societăți Timiș de Medicina Familiei

conferinta ultrasonografie (7)
untitled design set 970x90 px

Prima conferință medicală europeană și cu participare fizică a avut loc în această toamnă la Viena. Este vorba despre o școală de pregătire a doctorilor în ultrasonografie și la care au participat sute de medici de familie. Evenimentul a fost organizat de președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

În cadrul conferinței Euroson Pocus School s-a discutat despre rolul și importanța folosirii și dezvoltării examenului clinico-ecografic în practica medicilor de familie la nivel european și mondial.

conferinta ultrasonografie (8)

„În urmă cu doi ani am înființat un grup de lucru european, cu sediul în Viena. Se numește Euvekus și este formată din sute de medicii de familie din sute de țări europene, SUA, Canada, Australia și Israel. Euvekus a decis să organizăm în fiecare an o școală de vară de actualizare și de pregătire a medicilor de familie în acest sens. A fost prima conferință europeană organizată după o întrerupere de doi ani din cauza pandemiei și am avut onoarea să conduc această conferință și să stau la masă cu acești reprezentanți onorabili la nivel european. Am avut 100 de participanți în mod fizic și peste 250 de participanți online, ceea ce a fost un record. A fost organizată în incinta Facultății de Medicină și Farmacie din Viena. De asemenea, la conferință au participat 12 personalități din lumea ultrasonografiei. Din România am avut doi reprezentanți de seamă, domnul profesor Sporea Ioan și pdoamna profesor Dana Stoian. Am avut ședințe în care medicii de familie au putut să practice pe unele dintre cele mai performante ultrasonografe”, a spus doctorul Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

conferinta ultrasonografie (6)

Și la nivel național există un grup de lucru în ultrasonografie. Acesta a fost înființat în urmă cu 10 ani și se află sub egida Societății Naționale de Medicina Familiei.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Grupul este organizat la nivel național și la nivel județean, avem mai multe filiale, printre care și județul Timiș. Dar și peste 200 de medici de familie implicați în acest proiect. Avem o serie de realizări. Am introdus în curricula de medicină a familiei un modul de pregătire de ultrasonografie pentru toți rezidenții. Astfel, pot folosi această metodă în slujba pacienților. Medicina clasică este extraordinară, dar se poate îmbunătăți cu aceste noutăți. Examenul clinic care se bazează pe inspecție, auscultație, percuție, palpare, toate aceste mijloace se pot îmbunătăți. Astfel, ai posibilitatea să vezi în interiorul pacientului tău prin intermediul ultrasunetelor. Fiecare organ poate fi vizualizat. Poți să faci o palpare electronică printr-o altă metodă – elastografia ca poate da palparea organului. Adică poți să știi cât de dur este țesutul organului respectiv. Nu în ultimul rând poți să vezi circulația sângelui și poate fi și auzită cu ajutorul tehnicii doppler. Și atunci ne putem îmbunătăți examenul clinic prin acest examen clinico-ecografic. Pacienții vor fi diagnosticați mai ușor și nu vor mai ajunge atâtea cazuri, inutil uneori pentru că în urgențe ajung de multe ori aceste tipuri de cazuri pentru că nu știi despre ce este vorba”, a mai spus Mihai Iacob.

La conferință au participat patru organizații: Wonca Europe (Organizația Mondială de Medicina Familiei) prin profesorul Shlomo Vinker(Israel), EFSUMB (Federația Europeană de Ultrasonografie) prin președintele Christian Jenssen (Germania) si WFUMB prin trezorierul Prof Paul Sidhu (UK) , dr. Mihai Iacob fiind prezent în calitate de organizator și președinte EUVEKUS.

conferinta ultrasonografie (5)

conferinta ultrasonografie (4)

conferinta ultrasonografie (3)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/