Parcul Botanic din centrul Timișoarei, închis timp de două luni. Se introduce iluminatul public

În sfârșit, încep lucrările de introducere a iluminatului public în Parcul Botanic, aflat în centrul Timișoarei. Primăria anunță că acest parc va fi închis total pentru public timp de două luni, începând cu data de 22 august.

Parcul Botanic va beneficia de iluminat public pentru prima oară. Primăria Timișoara anunță că lucrările de introducere a iluminatului încep de săptămâna viitoare. În aceste condiții, de luni, 22 august, și până la data de 28 octombrie, parcul va fi complet închis pentru public. Asta pentru că firma care execută lucrările intenționează ca în această perioadă să realizeze săpăturile necesare în cadrul proiectului.

Proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Lucrările vizează: realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos. Astfel, se realizează un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței cetățenilor”, a informat Primăria Timișoara.

Potrivit reprezentanților instituției, corpurile de iluminat vor fi de tip felinar. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii. De asemenea, sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul parcului, iluminatul este diminuat.

„Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren – de exemplu, dacă într-un arbore se află un cuib al unei păsări, atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate”, a detaliat Primăria Timișoara.

Valoarea totală a contractului este de peste 2,4 milioane de lei, cu TVA inclus, iar termenul de execuție este de șase luni. Firma care realizează lucrările este Elby Energy Projects SRL. Proiectul este finanțat cu bani europeni, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.