Parchetul General, ultima şansă pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului?

S-au făcut tăieri ilegale de păduri în Valea Topliţei? După ce Romsilva ne asigura că Garda Forestieră şi Poliţia nu au descoperit astfel de ilegalităţi, activiştii de mediu de la GEC Nera şi STOP Defrişărilor lasă de înţeles că avem de-a face cu o manipulare. Şi unii, şi alţii vin cu argumente!

Răspunsurile furnizate de Garda Forestieră Timişoara şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş Severin, la care se face referinţă în comunicatul de presă al RNP Romsilva, sunt considerate de GEC Nera o perdea de ceaţă în calea adevărului.

CITEŞTE ŞI: Garda Forestieră Timişoara şi IPJ Caraş-Severin garantează pentru tăierile efectuate în Valea Topliţei din Parcul Naţional Semenic – Cheile Carașului!

Răspunsurile respective „nu fac precizări cu privire la cazul tăierilor din Valea Topliţei în legătură cu aspectul esenţial sesizat în comunicatul de presă al GEC Nera, adică despre faptul că contractul de administrare semnat de RNP Romsilva cu Ministerul Mediului are elemente de ilegalitate, în sensul că acest document prevedea finalizarea Planului de Management al parcului până la sfârşitul anului 2016. Nici nu aveau cum, pentru că Garda Forestieră este autoritatea de verificare a aplicării Codului Silvic în păduri şi nu în mod expres pentru aplicarea Legii Ariilor Naturale Protejate în parcurile naţionale şi naturale, iar Poliţia se ocupă cu furtul de lemn. Introducerea celor două instituţii în comunicatul de presă al RNP Romsilva este o perdea de ceaţă în calea adevărului“, susţine, într-un comunicat trimis ieri redacţiei expressdebanat.ro, Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera, comunicatul având titlul: „ROMSILVA se face că nu vede elementele de ilegalitate ale contractului de administrare al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului şi ameninţă GEC Nera“.

Pentru verificarea aplicării Legii Ariilor Naturale Protejate are competenţe Garda Naţională de Mediu prin Comisariatul Caraş-Severin al GNM, ca organ specializat al Ministerului Mediului, precizează reprezentanţii ONG-ului, „GEC Nera constatând însă şi cu alte ocazii că Comisariatul Caraş-Severin al GNM pasează de fiecare dată acest gen de probleme la colegii de la Garda Forestieră şi Poliţie. Motivul: PN Semenic – Cheile Caraşului nu are are un Plan de Management“.

CITEŞTE ŞI: Jaf legalizat în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!

Pe parcursul anului 2017, „deşi nu era finalizat Planul de Management, iar contractul de administrare avea elemente de ilegalitate în contextul art.4.1.n şi art.4.1.o din acest document, Administraţia PN Semenic – Cheile Caraşului a continuat să emită avize de tăiere către RNP Romsilva, pentru parchete deschise în cel puţin 8 zone din parc. Este adevărat că contractul de administrare între RNP Romsilva şi Ministerul Mediului nu are avizul unui consilier juridic sau a unui departament de specialitate din partea vreuneia dintre părţi, iar în aceste cazuri se cam poate scrie acolo orice“, spune consilierul pentru relaţii publice al GEC Nera.

În consecinţă, reprezentanţii GEC Nera anunţă că îşi menţin opinia în ceea ce priveşte „o posibilă infracţiune de abuz în serviciu a unor persoane din RNP Romsilva implicate în blocarea aprobării Planului de Management a Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului“. Motiv pentru care GEC Nera cere în mod public ca Guvernul României şi Ministerul Mediului să facă demersuri pentru sesizarea Parchetului General în vederea deschiderii unui „dosar de anchetă in rem pentru fapte prin care angajați ai RNP Romsilva ar fi blocat promovarea Planului de Management către Ministerul Mediului“.

Funcționari ai Gărzii Forestiere și Regiei Romsilva, grup infracțional?

Sub acest titlu, activiştii de mediu de la STOP Defrișărilor au demontat aseară pe Facebook comunicatul RNP Romsilva, bazat pe controlul efectuat de Garda Forestieră, care ar induce în eroare cu rea-credință opinia publică. Argumentele Romsilva sunt analizate punct cu punct:

Opinia Romsilva: „În urma controlului nu au fost descoperite tăieri ilegale sau alte abateri de la legislația în vigoare.”
Opinia STOP Defrișărilor: „În 4 zile nu pot fi verificate 60 de hectare cu privire la existența legală a marcării cioatelor; nu au fost verificate traseele de scos-apropiat conform schiței parchetelor; nu au fost identificați arborii cu scoarța zdrelită/vătămată; nu au fost identificate trecerile prin vad; nu au fost identificate traseele de tras arbori prin cursul pâraielor; nu au identificat turbiditatea crescută a apei; nu au verificat lipsa refacerii terenului în urma trasului arborilor prin târâre pe numeroase trasee; nu au identificat materiale și poluanți abandonați“.

Romsilva: „acuzația calomnioasă a Grupului Ecologic de Colaborare Nera că această suprafață a fost «defrișată».”
STOP Defrișărilor: „Întreaga opinie publică observă cu ușurință lipsa pădurii ca urmare a exploatării forestiere pe 60 ha. Opinia publică utilizează termenul «defrișare» pentru suprafețele exploatate integral, acolo unde nu mai este pădure cel puțin temporar. Definiția din DEX: «“Exploatare a lemnului; A înlătura (prin tăiere sau prin ardere) arborii și alte plante lemnoase … sau pentru a-l împăduri din nou; a despăduri». Nu există acuzație calomnioasă a Grupul Ecologic De Colaborare Nera iar problema de mediu în urma exploatării este una extrem de gravă care a degradat un întreg ecosistem forestier, modificând structura, funcțiile și suprafața habitatului protejat într-un parc național și sit N2000“.

Romsilva: „Inspectorii Gărzii Forestiere Timișoara au constatat că suprafața de 61,65 hectare este regenerată în proporție de peste 70%, fiind executate împăduriri în completarea regenerărilor naturale, iar regenerările au fost controlate anual.”
STOP Defrișărilor: „Nu se precizează clar proporția de regenerare naturală și cum, cu ce echipamente și de către cine a fost efectuată măsurarea suprafeței regenerate; care este cauza care a determinat necesitatea completării regenerării naturale; dacă tăierile de racordare au fost realizate într-un timp prea scurt pe suprafețe prea mari; care au fost costurile activității de completare; care au fost speciile plantate; care este gradul de reușită a plantărilor artificiale; dacă activitatea de plantare a fost avizată și de către ce instituții“.

Romsilva: „Precizăm că Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, ca toate parcurile naționale și naturale, are o zonare internă, existând zone în care anumite lucrări silvice sunt permise și necesare, conform amenajamentelor silvice. În lipsa planului de management, sunt permise anumite lucrări silvice, conform Ordinului de Ministru nr. 552/2003.”
STOP Defrișărilor: „Planul de Management nu a fost transmis spre aprobare tot de RNP-Romsilva; Planul de Management a fost contestat de către Direcția Silvică Caraș-Severin tocmai pentru că stabilea clar zonele de protecție strictă și integrală; lipsa planului de management atrage nelegalitatea desfășurării oricărei activități după expirarea termenului stabilit în contract de către Ministerul Mediului, adică anul 2006; se omite faptul că OUG 57/2007 stabilește criteriile și care sunt elementele zonării interne ale unui parc național, Zonele de Conservare Specială fiind asimilate zonelor de protecție integrală fără a se limita la acestea; se omite faptul că până la aprobarea planului de management, Consiliul Științific a emis o hotărâre în anul 2013 cu privire la zonarea parcului național și modul de avizare al activităților; se omite faptul că în parcelele 16 și 17 din U.P. X Comarnic conform Hotărârii Consiliului Științific, nu erau permise tăierile progresive și de racordare“.

Explicaţii foto: STOP Defrişărilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/