Garda Forestieră Timişoara şi IPJ Caraş-Severin garantează pentru tăierile efectuate în Valea Topliţei din Parcul Naţional Semenic – Cheile Carașului!

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva informează că s-au făcut verificări în teren ca urmare a presupuselor defrișări ilegale efectuate în Valea Topliței, din cadrul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, semnalate de către GEC Nera.

Garda Forestieră Timișoara și Inspectoratul de Poliție al Județului Caraș-Severin au efectuat, în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie a.c., verificări în teren ale lucrărilor silvice executate de-a lungul timpului „în unitățile amenajistice 16 și 17 din U.P. X Comarnic, în bazinul Toplița, suprafețe forestiere administrate de Ocolul Silvic Reșița din cadrul Direcției Silvice Caraș – Severin. În urma controlului nu au fost descoperite tăieri ilegale sau alte abateri de la legislația în vigoare, subliniază RNP Romsilva, prin Biroul de Presă.

Controlul a reliefat faptul că în suprafața forestieră respectivă „intervențiile silvice, susţine Romsilva, au fost desfășurate în etape, începând cu anul 1993 până în 2015, infirmându-se acuzația calomnioasă a Grupului Ecologic de Colaborare Nera că această suprafață a fost «defrișată»”. Inspectorii Gărzii Forestiere Timișoara au constatat că suprafața de 61,65 hectare este regenerată în proporție de peste 70%, fiind executate împăduriri în completarea regenerărilor naturale, iar regenerările au fost controlate anual“.

leader board 728 x 90 px

Romsilva precizează că Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, ca toate parcurile naționale și naturale, are o zonare internă, existând zone în care anumite lucrări silvice sunt permise și necesare, conform amenajamentelor silvice. În lipsa planului de management, reiterează Romsilva, sunt permise anumite lucrări silvice, conform Ordinului de Ministru nr. 552/2003.

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a acționat cu bună credință și a oferit, transparent, Grupului Ecologic de Colaborare Nera toate informațiile publice referitoare la administrarea pădurilor de stat și a parcurilor naționale și naturale ori de câte ori au fost solicitate. Având în vedere că majoritatea comunicatelor Grupului Ecologic de Colaborare Nera fac referire la activitatea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și diseminează cu rea credință informații false, lansând deliberat acuzații grave, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va demara toate demersurile juridice necesare pentru recuperarea prejudiciului creat de organizația GEC Nera“, se mai spune într-un drept la replică remis redacţiei expressdebanat.ro de către Biroul de Presă al RNP Romsilva.

CITEŞTE ŞI: Jaf legalizat în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!