Parcarea cu plată, proiect în lucru la Moldova Nouă. Care sunt condiţiile pentru obţinerea unui astfel de loc?

După ce primele trei parcări din cartierul Orașul Nou au beneficiat de asfalt proaspăt, începând cu lunile iunie, iulie, atât acestea, cât și cele din alte zone ale urbei își vor intra în drepturi, semn că Moldova Nouă încearcă să se alinieze în această privință orașelor civilizate din județ și din țară.

Din dorința de a crește nivelul de eficiență în utilizarea spațiului urban, cu scopul de a descongestiona circulația pietonală și cea rutieră din zona blocurilor, edilul Adrian Torma anunța la începutul lunii februarie că următorul pas, după straiele noi ale primelor trei obiective (parcarea din zona Centrului de Afaceri, a blocului 3A, cea din zona blocurilor 24A-2-3), precum și după intervențiile asupra parcărilor care nu prezintă un grad avansat de deteriorare, va fi instituirea unei taxe pentru cetățenii care doresc să beneficieze de astfel de locuri.

Referitor la când mai exact va intra în vigoare măsura parcării cu plată, dar și cât de dificil va fi întreg procesul, șeful administrației publice locale de la malul Dunării a explicat:

„Va fi o procedură, nu complicată, dar un pic mai în detaliu. Se va întocmi un regulament pentru atribuirea locurilor de parcare, cu tarifele și condițiile necesare dobândirii unui astfel de loc. Acest proiect va trebui validat de Consiliul Local. Deci, probabil că acesta va fi pus pe ordinea de zi la finalul lunii iunie, după care toți cei care respectă solicitările pe care noi le punem în regulament vor putea primi un loc de parcare. În același timp, unele din parcări vor fi și cu plata pe oră, în afara programului alocat celor care vor avea loc de parcare după ora 17.00 deoarece unele parcări se află în zone comerciale și pot aduce plus valoare. Suntem în lucru și într-o potențială colaborare cu un partener pentru ca plata să se poată face și online. Vom încerca să mergem și în zone în care parcările în acest moment poate nu sunt reabilitate, dar pot fi atribuite și ar crea și starea de liniște în comunitate. Este un proiect greu, va crea multă animozitate în comunitate pentru că nu suntem pregătiți să respectăm reguli, dar este un proiect pe care ni-l asumăm să îl putem pune în aplicare în următoarea perioadă”.

În privința obținerii unui loc de parcare, iată câteva cerințe pe care ar trebui să le îndeplinească locuitorii orașului:

– riverani;

– plata taxelor și impozitelor locale la zi;

– autoturisme declarate pe raza orașului Moldova Nouă.

Despre cum se va proceda în privința celor care fie nu vor, fie nu își permit un astfel de loc de parcare, primarul orașului a ținut să sublinieze: „Cei care nu vor putea să plătească, vor avea locuri unde își vor putea ține mașinile, la o distanță ceva mai mare de blocul în care locuiesc”.