Parcare subterană ca în Viena, Paris sau Roma, în centrul Timișoarei. Vezi când încep lucrările!

O parcare subterană va fi realizată pe terenul din fața Hotelului Central din Timișoara. A fost aprobat proiectul de hotărâre cu privire la atribuirea directă prin contract de concesiune către Societatea de Drumuri Municipale a terenului pe care se va afla parcarea.

Lucrările vor demara în câteva luni, conform primarului Timișoarei. Parcarea va avea două niveluri și va deservi șoferilor care pierd minute în șir în căutarea unui loc în zona zero a orașului.

„Acum s-a aprobat să atribuim societății comerciale a Consiliului local SDM acel teren, inclusiv ce este în subteran, pentru ca SDM să amenajeze acolo o parcare multinivel în subteran. Evident, și la suprafață vom avea în continuare locuri de parcare, dar vom avea și probabil două niveluri subterane. În principiu, se va intra ca până acum, dar vom vedea ce vor propune proiectanții. Domnul director de la SDM îmi spune că în câteva luni s-ar putea trece la construcție, o să vedem”, a spus primarul Timișoarei.

Robu a precizat că există o mare probabilitate ca pentru realizarea parcării subterane să se utilizeze tehnologia pereților mulați. O astfel de tehnologie a fost folosită și în cazul pasajului Michelangelo.

„Tehnologia pereților mulați permite să se realizeze construcții în vecinătatea unor clădiri vechi, fără a le afecta, pentru că nu se mai realizează o mare groapă în care să se strângă apa din pânza freatică și care să creeze dificultăți la fundațiile clădirilor din vecinătate, ci pur și simplu se creează un zid impermeabil între clădirile vechi și viitoarea parcare. Ea este folosită peste tot în lume, Viena, Paris, Roma sunt pline de parcări subterane realizate lângă clădiri de sute sau chiar de mii de ani în Roma, de exemplu”, a precizat Nicolae Robu.

celtic transilvania 1000x100px

Un alt proiect de hotărâre s-a aflat pe ordinea de zi suplimentară. El avea în vedere atribuirea directă către Societatea de Drumuri Municipale și a subteranului Parcului Civic, în vederea realizării unei parcări asemănătoare. Proiectul a fost însă scos de pe ordinea de zi.

„Am scos de pe ordinea de zi atribuirea directă către SDM a subsolului Parcului Civic, pentru că nu avem o formulă legală prin care să putem da doar subsolul, iar la suprafață noi avem licitație pentru amenajarea Parcului Civic și nu avem cum să continuăm proiectul de amenajare, licitația pe un teren pe care-l dăm societății SDM, chit că este al Consiliului Local Timișoara 100%”, a spus Nicolae Robu.

Vă reamintim că încă de anul trecut s-au făcut demersuri pentru amenajarea unei parcări subterane în locul parcării de la Hotel Central.