Paradoxul României: deși au scăzut taxele pe serviciile culturale, a scăzut și consumul de aceste servicii

Consumul de servicii culturale în România a scăzut simțitor, astfel că senatorul PSD de Caraș-Severin, Ionuț Chisăliță, solicită ministrului Culturii luarea de măsuri pentru ca statutul culturii în România să crească și să se îmbunătățească.

Potrivit clasamentului de la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește cele mai mici cheltuieli pentru produse și servicii culturale din cadrul bugetelor gospodărești, țara noastră se află pe locul al treilea, cu un procent de doar 1,9%. Și în timp ce în statele Uniunii Europene prețul serviciilor culturale de tip cinematografe, muzee, teatre, librării, grădini zoologice a crescut în medie cu 1,7% pe an în perioada 2010-2018, în România acesta a scăzut cel mai mult, cu aproximativ 1,5%. Cu toate acestea, rezultatele privind consumul serviciilor culturale ne situează pe un loc nefericit, spune senatorul PSD.

Stimate domnule ministru, nu cred că mai este cazul în demersul meu să vă prezint argumente pentru care această situația nu doar că nu ne face cinste, dar care trage și un puternic semnal de alarmă, nu doar la nivelul cultural, ci și la cel educativ, de sănătate mintală și bunăstare, social și economic, cu tot ce decurge din acestea. Pe această cale, vă rog, stimate domnule ministru, să îmi comunicați punctul dumneavoastră de vedere argumentat și măsurile imediate pe care Ministerul pe care îl conduceți este necesar să le implementeze pentru ca statutul culturii în România să crească și să se îmbunătățească, ajungând acolo unde să poată reprezenta cu adevărat o locomotivă a națiunii și a statului la toate nivelurile sale”, spune Ioan Narcis Chisăliță în interpelarea sa.

Parlamentarul solicită măsuri imediate de stimulare a consumului de servicii culturale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/