USR Timiș îl atacă pe Robu: „Primăria pune umărul la distrugerea patrimoniului”

Useriștii îl atacă pe Nicolae Robu pentru postarea de pe Facebook a edilului. Primarul amenință proprietarii de clădiri istorice cu amenzi săptămânale și un impozit de șase ori mai mare dacă nu își reabilitează proprietățile!

Nicolae Robu le-a pus gând rău proprietarilor de clădiri din cele trei piețe centrale ale orașului. Ultimatumul primarului este ca până în 31.10.2020 să își reabiliteze clădirile pentru a nu suferi consecințe. „Mie nu-mi face plăcere să vă amendez sau să vă supraimpozitez, dar vă spun cu respect: cine nu a început deja să-și reabiliteze clădirea încât lucrările să poată fi finalizate până la data de 31.10.2020, va fi amendat, începând de acum, în fiecare săptămână și, în plus, pus la impozit de 6 ori mai mare! Nu ne putem juca cu imaginea orașului nostru și a țării noastre! Nu ne putem lăsa prinși de anul 2021, când vom fi capitală a culturii europene, cu clădirile din cele trei piețe în halul în care majoritatea sunt acum!”, a scris Nicolae Robu pe pagina sa de Facebook.

USR Timiș condamnă termenul de zece luni, mult prea scurt pentru a repara ceea ce nu s-a făcut timp de 30 de ani. Lipsa de sprijin a Primăriei cu informații privind etapele birocratice care trebuie parcurse este criticată de useriști. „Obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construire durează în medie 6 luni și lucrările de construcție nu pot începe până la 1 martie din cauza condițiilor atmosferice. Așadar, amenințările domnului Robu sunt doar vorbărie goală, termenul limită fiind absurd, imposibil de atins.”, a declarat Ovidiu Merean din partea USR Timiș.

Pe termen lung, useriștii propun înființarea unei comisii de specialiști care să se ocupe cu elaborarea, verificarea și documentația proiectelor tehnice. O altă propunere din partea USR este modificarea hotărârii CL pentru a preciza clar gradul de risc seismic neeligibil pentru obținerea unui ajutor financiar. Măsura ar demara o finanțare mult mai facilă pentru proprietarii de clădiri istorice. „Modificarea hotărârii de Consiliu Local, în sensul precizării clare a gradului de risc seismic neeligibil pentru acest ajutor financiar, este un un pas care poate fi făcut rapid. Din acel moment, accesarea finanțării devine mai atractivă și mai ușoară. Realitatea e că în loc să protejeze patrimoniul, Primăria Timișoarei pune umărul la distrugerea lui.”, transmite USR Timiș.