PARADOX. România îngheață la temperaturi record, dar nimeni nu apelează la bogăția Aninei!

România îndură una dintre cele mai grele ierni și s-a pus chiar problema stocului redus de combustibil pentru asigurarea încălzirii. Asta deși în Anina aproximativ 150.000 de tone de cărbune își așteaptă cumpărătorii.

La mijlocul acestei luni, România a înghețat la temperaturi care au coborât chiar și sub -20 de grade Celsius. Au existat discuții la nivel central privind problemele stocului de cărbune care să asigure funcționarea termocentralelor. Ministrul Energiei reclama o proastă pregătire a fostului Guvern pentru sezonul rece. „De la începutul avertizărilor meteorologice am convocat, împreună cu Ministerul Economiei, Comandamentul Energetic de Iarnă pentru gestionarea acestei perioade dificile. Dincolo de situația de urgență, am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul Guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice, și aici m-aș referi la CEO Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcționare doar pentru 4 zile. La Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone, cu un consum de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă funcționare de maximum 4 zile”, declara joi, 12 ianuarie, ministrul Toma Petcu.

Cu toate acestea, nimeni nu s-a gândit la bogăția pe care o deține orașul Anina. Aproximativ 150.000 de tone de cărbune cu putere calorică mare zac nefolosite și ocupă un teren pe care Primăria ar dori să îl poată pune în valoare. „Culmea e că, deși în țară nu sunt stocuri, n-am avut nicio solicitare de la nimeni din țară. Ei au hârtiile noastre, dar aștept să se lumineze cu noile conduceri. Pentru că deocamdată nimeni nu vrea să ia nicio decizie. Dar ei știu ce cărbune bun avem noi. Ne contactează străinii, dar nu e nimic concret”, a declarat primarul Aninei, Gheorghe Românu, pentru Express de Banat.

CITEȘTE ȘI: Românu a bătut palma cu bosniacii! Le dă „muntele de aur” și ia un sfert din profit!

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

În 2016, Anina a încheiat o înțelegere cu Bosnia și Herțegovina prin care s-au vândut 1.500 de tone de cărbune, dar care s-a dovedit a fi prea puternic din punct de vedere caloric pentru termocentralele din Lukavac. „Bosniacii ne-au luat cărbunele, dar lor nu le trebuie cărbune la puterea asta mare, de 3.600 kcal. După aceea am aflat că au luat 1.500 de tone și din Bozovici și voiau să îl amestece pe al nostru cu cel din Bozovici, care e mult mai slab, ca să le dea lor puterea necesară în termocentrală. Cel de la Bozovici s-a sfărâmat imediat cum l-au mutat din loc. Acela nefiind bun, au renunțat și la al nostru, pentru că nu aveau cu ce să îl amestece. A doua problemă este că ei duceau cărbunele pe râul Sava, care acum este înghețat, așa că nu puteau să intre de pe Dunăre, pe râul Sava, unde au termocentralele”, a mai precizat Românu.

Prețul pe care îl cere administrația din Anina este mult mai mic decât în Valea Jiului sau Ucraina. Orașul cărășean vinde cărbunele cu aproximativ 100 de lei/tonă, în timp ce acum se cumpără cu peste 30 de euro/tonă, a mai precizat edilul.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/