Numărul mare de parlamentari care au ajuns să reprezinte județul la București nu pare să ajute prea mult administrațiile locale din teritoriu. Asta, întrucât criza care se resimte la nivelul bugetului este extremă.
Spre exemplu, după ce au fost votați să îi reprezinte pe locuitorii din Colegiul Moldova Nouă, aleșii din Parlamentul României au cam uitat să îi deservească pe oameni. Astfel că fundamentarea bugetului pe anul 2014 este un bun prilej pentru îndreptarea anumitor minusuri pe linia reprezentării. Conducerea orașului Moldova Nouă explică faptul că a găsit întotdeauna înțelegere la mai marii de la centru, însă criza financiară nu a ajutat deloc autoritățile să își îndeplinească misiunea pentru care au fost alese de oameni.
„Zic că sunt în relaţii bune cu parlamentarii, dar vin cu o rugăminte, că nu pot să spun altceva, o rugăminte de a face câteva amendamente la aprobarea bugetului, chiar dacă sunt de la putere sau de la opoziţie. Ei sunt aleșii noştri, au fost votaţi în zona aceasta, luptă pentru zonă şi până la urmă au obligaţia să rezolve problemele de aici. După obligaţie au şi interes! Peste câţiva ani o să vină din nou şi o să spună „eu sunt cel bun”. Eu îi rog să îşi demonstreze acum cât sunt de buni şi să încerce să ne sprijine în rezolvarea câtorva probleme, adică finanţările pe care le cerem”, spune edilul-șef Matei Lupu.
Parlamentarii care reprezintă Colegiul Moldova Nouă sunt: Ion Tabugan, Ioan Simion Purec și Iosif Secășan.
Blocaje la fondurile UE
Acesta explică faptul că înțelege problemele care macină și administrația centrală și nu are pretenția de a primi în gestionare milioane de euro pentru toate proiectele locale pe care le are în plan, însă atunci când vine vorba despre cele cu bani europeni se nasc riscuri ce ar putea genera returnarea fondurilor din cauza lipsei sumelor pentru cofinanțare.
„Nu am cerut niciodată şi niciunde finanţări să facem eu ştiu ce plantări de lalele şi pomişori. Nu! Este vorba de proiectele europene care sunt în derulare, proiecte foarte mari, care ne cheltuie toţi banii pe care îi avem”, spune edilul-șef. Un exemplu dat în acest sens este finalizarea proiectului de amenajare și dotare a policlinicii din Moldova Nouă, care se ridică la peste un milion de euro. „Avem nevoie de aproape 400.000 de lei, urgent, ca să plătim partea noastră de cofinanţare. Cresc costurile şi noi chiar avem nevoie de banii aceștia. Mi-e tare teamă că terminăm proiectul, intrăm în penalităţi şi poate ne trezim cu importurile de plată, iar UE ne ia şi banii. Astea sunt lucrurile foarte urgente!”, a explicat primarul.