Fără șomeri în urma descentralizării!

Discuțiile din jurul reorganizării instituțiilor publice au avut atât argumente pro, cât și contra. În cazul sistemului de învățământ, mutarea unităților școlare la nivel județean sau local ar avea multe beneficii pentru elevi pe viitor.

În urma descentralizării, lege care a fost deja asumată de către Guvern în fața Parlamentului, unitățile de învățământ ar trece în subordinea consiliilor locale sau județene. Acestea, pe baza unei analize a pieței muncii și a societății actuale, ar stabilii ce profiluri ar avea clasele de liceu. Așadar, dacă pe piața muncii sunt locuri libere în industrie sau turism, s-ar crea clase pe acest domeniu în așa fel încât la finalul celor 12 clase absolvenții să aibă un viitor în față, mai mult decât calea țărilor străine.

Pe același model se va plia și universitatea reșițeană, conducerea ei vorbind deschis despre faptul că o astfel de organizare ar fi necesară pentru a stopa numărul șomerilor ce îngroașă rândurile după finalizarea ciclului liceal sau chiar mai repede. „Cred că acesta este unul dintre cele mai importante puncte prin care ne putem realiza misiunea de a pregăti specialiști care să își găsească un loc de muncă ulterior, pentru că nu facem învățământ de dragul învățământului, ci trebuie să pregătim tinerii pentru o viitoare carieră. Este foarte important să ne pliem pe ceea ce se cere pe piața muncii”, a  declarat pentru Express de Banat Doina Frunzăverde, rectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. De altfel, profesorul universitar consideră că adaptarea la cerințele pieței se va face în special prin programele masterale, cele de licență fiind perfecte pentru acumularea de cunoștințe generale. Așadar, imediat după ce legea regionalizării va intra în vigoare, iar clasele se vor crea în funcție de cererea pieței, rectorul universității plănuiește să colaboreze cu șefii instituțiilor regionale pentru a consolida un plan de învățământ din liceu și până după masterat. „În acest mod, poate mult mai repede, mai flexibil să răspundă cerințelor pieței și am convingerea că un dialog cu conducerea județului, municipiului, cu conducerea viitoarei regiuni, un dialog intens cu inspectoratul școlar sigur ne poate ajuta să ne definim oferta, să formăm cu adevărat specialiști care să fie angajabili, care să își găsească locul de muncă în regiune și nu numai”, încheie Doina Frunzăverde.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cu un liceu cu profil special, pliat pe cerere și apoi cu o finisare a cunoștințelor în cadrul facultăților, se poate spera ca pe viitor cei ce reușesc să obțină o diploma universitară să își găsească mai ușor un loc de muncă în domeniul în care s-au specializat.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/